Scandalul politic scade DIN NOU leul: Cursul a crescut la 4,5694 lei/euro

Scandalul politic scade DIN NOU leul: Cursul a crescut la 4,5694 lei/euro

După aprecierea spectaculoasă de ieri, leul s-a depreciat astăzi, până la 4,5694 lei/euro. Ieri, BNR a indicat o cotaţie de 4,5558 lei/euro, cu 5,6 bani sub aceea din şedinţa anterioră a trazacţionare.

Leul a beneficiat ieri de un sentiment optimist în piaţă, generat de rezultatul scrutinului de duminică, sentiment care, scriau ieri analiştii ING Bank România, permitea BNR intervenţii prin care să sprijine moneda naţională.

Disensiunile politice generate ieri de acelaşi rezultat a condus însă la deprecierea monedei. În raport cu dolarul american leul s-a depreciat de asemenea, până la 3,7242 lei/euro, după ce ieri ajunse la 3,7086 lei/euro.

Potrivit Financial Times, aprecierea de ieri a leului urma să fie fi de scurtă durată. Într-un articol intitulat "Revenirea leului nu este de durată", ziarul britanic explică motivele pentru care nu crede într-o întărire de durată. "Băsescu a supravieţuit votului de duminică pentru că nu s-a întrunit cvorumul necesar. Votul nu va face altceva decât să crească disensiunile politice care au ridicat suspiciunile Uniunii Europene cu privire la respectarea statului de drept în România. Aşa că leul s-ar putea îndrepta spre noi minime", scrie Financial Times.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vlad Muscalu, economist şef al ING Bank România, menţiona ieri într-un raport de asemenea că aprecierea ar putea fi de scurtă durată, iar leul ar putea rămâne sub tensiune până la alegerile din noiembrie.

La începutul zilei de tranzacţionare leul era la un nivel de aproape 4,57 lei/euro, peste cotaţia oficială de ieri, de 4,55 lei/euro. Ulterior, la ora 9, moneda s-a apreciat puternic până la 4,55 lei/euro, pentru ca la ora 10 să se tranzacţioneze la 4,56 lei/euro.

Economistul ING spunea că rezultatul votului de duminică, care a indus un ton de optimism în piaţă, ar putea permite BNR să intervină la rândul dău în sprijinul leului.