Specialiștii prezintă noi imagini din centrul Căii Lactee. Apar mistere uriașe despre galaxie

Specialiștii prezintă noi imagini din centrul Căii Lactee. Apar mistere uriașe despre galaxieHarta uimitoare a centrului Căii Lactee expune noi mistere despre galaxia noastră. Sursa Foto: Twitter / X

O nouă hartă uimitoare a câmpurilor magnetice din Calea Lactee prezintă caracteristici inedite. De asemenea, această hartă ridică noi întrebări despre modul în care funcționează motorul central al galaxiei noastre.

Calea Lactee, galaxia noastră natală

În cadrul unui proiect finanțat de NASA, o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Villanova a obținut o imagine inedită a motorului central din inima galaxiei noastre.

Noua hartă a acestei zone centrale a Căii Lactee, a cărei asamblare a durat patru ani, dezvăluie relația dintre câmpurile magnetice din inima galaxiei noastre și structurile reci de praf care locuiesc acolo. Acest praf formează elementele constitutive ale stelelor, planetelor și, în cele din urmă, ale vieții așa cum o cunoaștem. Motorul central al Căii Lactee conduce acest proces.

Asta înseamnă că o imagine mai clară a interacțiunilor dintre praf și magnetism construiește o mai bună înțelegere a Căii Lactee și a locului nostru în cadrul acesteia. Descoperirile echipei au, de asemenea, implicații dincolo de galaxia noastră. Acestea oferă o privire de ansamblu asupra modului în care praful și câmpurile magnetice interacționează în motoarele centrale ale altor galaxii.

Înțelegerea modului în care stelele și galaxiile se formează și evoluează este o parte vitală a poveștii originii vieții. Până acum, interacțiunea prafului și a câmpurilor magnetice în acest proces a fost oarecum trecută cu vederea, în special în cadrul galaxiei noastre:

„Centrul Căii Lactee și cea mai mare parte a spațiului dintre stele sunt pline de mult praf. Acest lucru este important pentru ciclul de viață al galaxiei noastre", a declarat David Chuss.

El este liderul echipei de cercetare și profesor de fizică la Universitatea Villanova.

Calea Lactee, galaxie

O imagine complicată a câmpurilor magnetice din Calea Lactee

În inima Căii Lactee există o regiune numită zona moleculară centrală. Zona este împachetată cu o cantitate de praf estimată la 60 de milioane de mase solare. Acest vast rezervor de praf are o temperatură de aproximativ -258. 2 grade Celsius (432.7 grade Fahrenheit). Aceasta este cu doar câteva grade peste zero absolut (minus 460 Fahrenheit), temperatura ipotetică la care ar înceta orice mișcare atomică.

De asemenea, în inima Căii Lactee se află un gaz mai fierbinte care a fost golit de electroni sau „ionizat".

Echipa a vrut să afle cum se aliniază acest praf rece cu câmpurile magnetice din centrul Căii Lactee. Acest lucru ar dezvălui, de asemenea, cum sunt orientate aceste câmpuri magnetice.

Calea Lactee, galaxie

O astfel de orientare este denumită „polarizarea" lor

Chuss și colegii săi au primit finanțare de la NASA pentru a cerceta această zonă centrală cu ajutorul Observatorului Stratosferic pentru Astronomie în Infraroșu (SOFIA). Acesta este un telescop care a înconjurat globul la o altitudine de 13.716 metri la bordul unui avion Boeing 747.

Proiectul Far-Infrared Polarimetric Large Area CMZ Exploration (FIREPLACE) a creat o hartă în infraroșu. Aceasta se întinde pe aproximativ 500 de ani-lumină în centrul Căii Lactee.

Folosind măsurători ale polarizării radiației emise de praful care este aliniat cu câmpurile magnetice, echipa a dedus structura complexă a acestor câmpuri magnetice în sine. Aceasta a fost apoi suprapusă pe o hartă în trei culori care arată praful cald cu o nuanță roz și norii de praf rece în albastru:

„Aceasta este o călătorie, nu o destinație. Direcțiile câmpului magnetic variază de-a lungul norilor din centrul Căii Lactee. Acesta este primul pas în încercarea de a ne da seama cum câmpul pe care îl vedem în undele radio de-a lungul acestor zone mari organizate poate fi legat de restul dinamicii centrului Căii Lactee", a explicat Chuss.