Spațiul: trezirea Europei în fața Statelor Unite și a Chinei?
- Tudor Borcea
- 25 februarie 2020, 06:00
Pentru a-și face auzită vocea pe scena internațională, Europa trebuie să își găsească locul printre marile puteri spațiale: în special Statele Unite și China. Spațiul a devenit o miză geostrategică majoră, un teren de luptă politică și economică, în care se ciocnesc puterea de convingere și puterea de constrângere.
În urma publicării comunicării științifice „Spațiul: Europa contraatacă?” și organizării unui seminar franco-german pe tematica spațială, în februarie 2019, Institutul Montaigne din Paris, un think-tank ce reunește experți independenți din sfera politicilor publice, arată acum că politica spațială trebuie să devină o veritabilă prioritate europeană.
Trei experți europeni - un francez (Arthur Sauzay), un finlandez (Juha-Matti Liukkonen) și un german (Sebastian Straube) – încearcă să ofere o imagine de ansamblu asupra tendințelor și provocărilor recente din sectorul spațial.
Acesta analizează poziția actuală a Europei în New Space, evidențiind potențialul și limitele politicii spațiale dusă de Uniunea Europeană în ultimii ani și formulează cinci propuneri de politici publice menite să facă din Europa o reală putere spațială.
Spațiul joacă deja un rol esențial în viața noastră de zi cu zi. Înmulțirea aplicațiilor folosind sisteme de poziționare prin satelit (precum GPS sau Galileo), dezvoltarea serviciilor de imagistică spațială pentru apărare și industrie și rolul central al telecomunicațiilor contribuie la creșterea dependenței noastre de sateliți.
Astfel că protecția acestor infrastructuri strategice devine din ce în ce mai urgentă.
Din punct de vedere economic, orbita Pământului a devenit noua frontieră a „Big Data”.
Giganții digitali investesc miliarde de dolari pentru a construi constelații de sateliți pentru a oferi noi servicii de conectare.
Gigantii digitali au devenit astfel primii care au investit în noi infrastructuri spațiale.
Din punct de vedere geopolitic, rivalitatea China-SUA se extinde acum în spațiu.