De săptămâna trecută, jandarmii francezi încearcă să împiedice 200 de imigranți veniți majoritatea din Africa anglofonă, să pună piciorul în Hexagon, în apropierea orașului italian Vintimille.

Marți dimineața, o operațiunea de evacuare a lansată de poliția italiană și zeci de indivizi au fost luați în custodie. Însă 60 dintre ei au scăpat acestei evacuări.

Elveția și Austria își înmulțesc și ele avertismentele către Italia. De o parte și de alta a frontierei italiene, există temeri față de riscul unei crize majore.

De data aceasta, Germania, destinația finală privilegiată a imigranților economici, s-a raliat imediat reacției Franței, scrie Le Figaro.

Ministrul de Interne german, Thomas de Maizière, a declarat:

„Susținem Schengen, nu vrem să revenim la controalele sistematice la frontieră. Dar aceasta implică responsabilități naționale, care, dacă nu sunt respectate, pot duce la moartea liberei circulații. Toți trebuie să fim conștienți de acest pericol.”  

Cu alte cuvinte, Parisul și Berlinul sunt neliniștite văzând că Italia, inundată de numărul uriaș de imigranți, ar putea „deschide vanele” și lăsa mii de refugiați de peste Mediterana luând drumul Europei de Nord.

Guvernul Renzi, confruntat cu 57.000 de refugiați pe coastele sale de la începutul anului, pare să se fi săturat să aștepte o soluție europeană care întârzie. În ultimele zile, premierul și ministrul său de Interne, Angelino Alfano, au anunțat în mai multe rânduri un „Plan B”, care ar permite Romei să spargă singură buboiul.

Pentru a detensiona situația, Comisia Europeană i-a reunit marți dimineață în Luxemburg pe miniștrii de Interne italian, francez și german. Ministrul francez, Bernard Cazeneuve, a asigurat Roma de tot sprijinul Parisului și al Europei pentru ieșirea din criză, însă a avertizat din noi Italia: solidaritatea cere responsabilitate, fără care „Europa spațiului Schengen este în pericol”.