Pastel de yogur. O tartă ușoară ca o călătorie în Portugalia

Este o tartă cu iaurt ușoară, care poate sta pe masa de Paște, alături de alte bunătăți pe care le mai pregătiți în această perioadă. Dar, nu-i obligatoriu, puteți s-o preparați și cu alt prilej sau poate doar ca să vedeți cum este.

Pe noi ne apucase dorul de Portugalia și de pasteis de nata, dar soția nu a vrut să gătească ceva greu. Așa că a găsit rețeta de „pastel de yougur”, pe care m-am gandit să v-o prezint și vouă. Să se bucure și alții, vorba aia.

Iată ce aveți de făcut:

Se iau patru oua si se separa albușul de gălbenus, în două vase distincte. Albușul se bate cu un praf de sare (cu mixerul, nu cu altceva), până ce devine o spumă tare, care nu curge din vas. Apoi se dă la frigider.

Între timp cele 4 gălbenușuri se mixează cu 100 gr zahăr (de această dată se poate folosi și un tel), până ce capătă volum și se obține o cremă densă, deschisă la culoare. Se integrează treptat, în cremă, 350 gr de iaurt, puțină coajă de portocală/lămâie și vanilie.

Apoi se amestecă separat 40 gr amidon de porumb (sau tot atâta faina) cu 4 gr. de praf de copt și se încorporează în cremă.

Scoateți albusurile spumă din fridiger și încorporați-le complet în aluat cu o paletă (nu mixați), cu mișcări ușoare, de jos în sus.

Luați o tavă detașabilă (de tort) de 21 cm și tapetați-o cu hartie de copt. Tava noastră a fost mai mare, iar tarta a ieșit mai subțire.

Puneți aluatul în tavă dați-l la copt la 170 grade, timp de 30 minute. După ce a trecut timpul, opriți cuptorul, întredeschideți ușa și mai lăsați tarta 10 minute.

Se scoate tava din cuptor și se lasă până ce se răcește complet. Cand s-a răcit, se scoate din tavă, se transferă pe un platou și apoi se desprinde ușor hârtia de copt. Se poate pudra cu zahăr înainte de servire. Noi nu am pus zahăr si am lăsat-o la frigider o vreme, după ce s-a răcit.

Este foarte ușoară și gustoasă.

Sa va fie de bine, să fiți sănătoși și să aveti sărbători luminate!