Celebra poveste "Spărgătorului de nuci" prinde viaţă pe marile ecrane, în format 3D, şi va fi lansată mâine în cinematografele din România. Producţia este scrisă, regizată şi produsă de Andrei Konchalovsky, iar din distribuţie fac parte Elle Fanning, Nathan Lane şi John Turturro.
Mary (interpretată de Elle Fanning) este o fetiţă de nouă ani, care locuieşte alături de părinţii şi fratele ei în Viena. În ajunul sărbătorilor de iarnă, unchiul Albert (Nathan Lane) îi aduce un cadou unic, un spărgător de nuci fermecat, care prinde viaţă în noaptea de Crăciun. Mary călătoreşte în regatul magic, unde o cunoaşte pe Crăiasa Zăpezii (Yuliya Vysotskaya) dar şi pe Regele Şoarecilor (John Turturro), împreună cu diabolica sa mamă (Frances de la Tour).
Filmul, distribuit în România de MediaPro Distribution, îmbogăţeşte povestea originală (scrisă de E.T.A. Hoffmann în 1861), cu câteva "accesorii" contemporane şi cu efecte speciale: şoareci zburători, motociclete gălăgioase dotate cu mitraliere şi un elicopter special.
"Este un basm clasic despre lupta dintre bine şi rău, o poveste deja clasică pentru cultura copilăriei. Ne-am folosit de idee ca bază pentru o poveste nouă, cu elemente interesante, ce depăşesc cadrul basmului original. Dar arhetipurile rămân aceleaşi: familie, relaţii, singurătatea unei anumite vârste, dragostea ideală, curajul şi dorinţa de a fi acceptat", spune regizorul Komchalovsky.
"O poveste perfecta pentru 3D"
Ideea de a face un film modern după celebrul basm l-a obsedat pe regizor timp de 20 de ani, doar că nu dispunea de toate tehnicile pentru a-l realiza. Procesul de transpunere a peliculei în 3D a fost realizat de un laborator din San Diego, PassmoreLab.
"Filmul este perfect pentru 3D şi va fi o experienţă cinematografică extraordinară. Nu te uiti la film, ci îl trăieşti. Îţi doreşti ca publicul să beneficieze de această experienţă şi sunt convins că această versiune, va familiariza noile generaţii cu un superb basm clasic" a declarat Greg Passmore, fondatorul companiei PassmoreLab.
În ceea ce priveşte muzica din film, aceasta este compoziţia lui Ceaikovski, căreia i s-au adăugat versuri scrise de Tim Rice. Coregrafia, realizată de Stuiart Hopps, a fost inspirată din faimosul balet clasic, şi reprezintă un amestec de stiluri. Excepţie face Valsul Fulgilor de Nea, care este exact ca originalul impus de Marius Petipa în balet. Regizorul a căutat actori care să se fie capabili să se adapteze poveştii clasice, iar rezultatele au dus la Nathan Lane şi John Turturro.
"Nu sunt mulţi actori care ştiu să cânte, să danseze şi să exprime o gamă largă de umor şi excentricitate. John şi Nathan sunt doi actori consacrati, ei au lucrat în teatru, de aceea am ştiut că vor fi profesionişti adevăraţi, creativi şi sensibili", concluzionează regizorul.
Un Emmy pentru cel mai bun regizor Andrei Koncealovsky este un regizor de film, cât şi unul de teatru. Acesta a devenit cunoscut prin filmele "Uncle Vanya" (inspirat din piesa lui Cehov), "House of Fools", "Runaway Train" (nominalizat de treo ori la Oscar), "Maria's Lovers", "Duet for One" şi "Shy People". A primit admiraţia criticilor pentru producţiile de televiziune "The Odyssey" (premiat cu un Emmy pentru Cel mai bun regizor) şi "Lion in Winter" (premiat cu un Glob de Aur pentru costume)