Spărgătorii de case sunt în plin sezon

Grilajele sau sistemele de alarmă vă pot salva de "vizita" spărgătorilor de locuinţe. Acesta este sfatul poliţiştilor, care susţin că vacanţa de vară este cea mai profitabilă perioadă pentru hoţii care atacă vile şi apartamente. Principalele ţinte: casele cu termopane şi aer condiţionat. Mai mult, aveţi grijă de obiectele pe care le luaţi în vacanţă; hoţii de buzunare s-au mutat pe litoral în perioada estivală. Indiferent de criteriile după care se face alegerea, pe primul loc în "topul" ţintelor alese de hoţii de case este etajul 1 al imobilelor.

Hoţii au învăţat să-şi şteargă urmele Potrivit oamenilor legii, începând cu 1 iunie, infractorii de „mărunţişuri“ au pornit spre litoral, unde portofelele cu bani, cardurile pentru vacanţă sau aparatele foto şi video le sunt la îndemână.

Spărgătorii de case au rămas însă „la locul de muncă“ în Capitală. Ţintele acestora: vilele şi apartamentele lăsate nesupravegheate, în special imobilele care au geamuri termopan şi cel puţin două aparate de aer condiţionat.   „Cele mai simple metode pentru a verifica dacă proprietarul este acasă sunt sunatul la interfon - în cazul blocurilor - şi răsfoirea cărţii de telefon. Sună mai multe zile la rând, la ore diferite, dau târcoale blocului şi se interesează la vecini prezentându-se ca fiind rude din provincie care îl caută pe proprietarul x“, avertizează poliţiştii.   Modul de operare al hoţilor se schimbă însă foarte des. Aceştia au învăţat ca, după ce atacă un imobil, să nu mai lase în urma lor butucul uşii de acces.   „Ştiu că dacă avem câţiva suspecţi şi găsim asupra lor ustensilele (cheie franceză, levier sau chiar şurubelniţe puternice), pe baza expertizei butucului putem dovedi că ei au fost autorii unui jaf“, explică oamenii legii. Etajul 1 este escaladat direct Indiferent de criteriile după care se face alegerea, pe primul loc în „topul“ ţintelor alese de hoţii de case este etajul 1 al imobilelor. În astfel de cazuri, infractorii nici nu se mai obosesc cu spartul uşii, ci aleg să escaladeze fie pe ţevile de gaz, fie să „facă scăriţa“, ajungând astfel foarte simplu în balconul apartamentului. „Uşa şi geamul din termopan sunt foarte uşor de forţat. Acum câteva luni am avut un caz mai deosebit. Hoţii au dat spargerea în timpul nopţii, la etajul 1 al unui imobil, în timp ce proprietarii se aflau în casă. Deşi ultima «tendinţă» în domeniu este de a fura numai bijuterii, bani şi aparatură electronică de mici dimensiuni, în noaptea aceea au luat până şi cuptorul cu microunde“, spun poliţiştii.

RECOMANDĂRI

Luaţi-vă măsurile minime de securitate > În cazul în care locuiţi la casă, instalaţi un sistem de alarmă

> Lăsaţi radioul în funcţiune şi o lumină de veghe aprinsă, pentru a da impresia că este cineva în locuinţă

> Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, asiguraţi-vă ferestrele cu grilaje

> Rugaţi un vecin de încredere să sune la 112 în cazul în care aude zgomote ciudate sau vede străini în bloc

> Apelaţi la un prieten sau o rudă să treacă din când în când pe la locuinţă.