Spania a anunțat că va relaxa la maximum regulile privind permisele de muncă pentru străini. Declarația unui înalt oficial spaniol se referă la un deficit foarte mare de muncitori în mai multe domenii de activitate, esențiale pentru economia Statului Iberic.
Ministrul pentru Securitate Socială și Migrație, Jose Luiz Escriva, a anunțat că Spania are o criză acută de muncitori în industrii precum turismul și construcțiile, care amenință redresarea sa economică.
Potrivit lui Escriva, în 2022, Guvernul de la Madrid intenționează să acorde mai multe vize temporare pentru sectoarele care au nevoie de lucrători.
„Evaluăm diferite aspecte ale legii privind migrația și unde este loc de îmbunătățire a acesteia, pentru a aborda blocajele de pe piața muncii din Spania”, a comentat oficialul spaniol, citat de Reuters.
Criză mare de muncitori
În Spania, antreprenorii vorbesc despre un deficit mare de forță de muncă în turism, agricultură, construcții și industrii tehnologice.
Pentru a face față acestei situații, Guvernul intenționează să permită unui număr de aproximativ 50.000 de studenți din afara UE să combine studiile cu munca.
De asemenea, Spania va facilita accesul la permisele de muncă, permițându-le celor care pot demonstra o legătură anterioară cu Spania prin familie, reședință sau cel puțin doi ani de muncă, chiar dacă aceasta a fost informală.
Un proiect de reformă a enumerat cele mai presante locuri de muncă vacante ca fiind pentru telemarketing, reprezentanți de vânzări, șoferi de vehicule de livrare și dezvoltatori de software.
Turismul spaniol în revenire puternică
Industria turismului din Spania a înregistrat o revenire puternică, dar companiile se luptă să găsească lucrători dispuși să servească la mese și să curețe camerele de hotel, lucru pe care guvernul l-a caracterizat ca fiind o problemă la nivel european.
Un sondaj de opinie a arătat faptul că, în ciuda cererii mai puternice în luna mai, întreprinderile nu au reușit să crească atât de repede pe cât se așteptau din cauza crizei forței de muncă.
Acum, în Spania, există temeri că deficitul de personal ar putea, de asemenea, să împiedice capacitatea țării de a realiza proiectele de redresare în caz de pandemie finanțate de Uniunea Europeană.
Economia Spaniei a fost cea mai grav afectată din zona euro de pandemie, înregistrând o scădere de 11% în 2020.
Deși rata șomajului este încă ridicată după standardele europene, de 13,65%, pandemia a încurajat mai mulți lucrători să intre în economia formală, deoarece au fost necesare contracte oficiale pentru a încasa plățile de concediu.