Spania, noi reguli privind angajarea imigranților. Reforma este menite să „încurajeze o imigraţie reglementată, ordonată şi sigură''
- Andra Puiu
- 26 iulie 2022, 22:44
Guvernul spaniol a adoptat marți, 26 iulie, o reformă care facilitează recurgerea la imigrație, în contextul în care țara se confruntă cu o criză de personal în mai multe sectoare. Acest lucru se întâmplă în pofida unei rate a șomajului ridicate.
Reforma din Spania, aprobată de guvern, prevede ”mai multe măsuri de anvergură” menite să ”încurajeze o imigrație reglementată, ordonată și sigură”, a dat asigurări ministrul spaniol al securității sociale, José Luis Escriva, în timpul unei conferințe de presă.
Textul propunerii se referă mai ales regularizarea imigranților fără documente prezenți pe teritoriul spaniol de cel puțin doi ani. Astfel, ei vor putea astfel ocupa în mod legal un loc de muncă sau pot beneficia de formare în sectoarele economice unde există numeroși angajați nepregătiți.
Ce presupune reforma din Spania
Reforma simplifică, de asemenea, accesul pe piața de muncă spaniolă pentru studenții străini. Ei vor fi autorizați să muncească până la 30 de ore pe săptămână, pe durata studiilor. Ulterior, vor avea ocazia să se integreze pe piața muncii după formarea lor, fără obligativitatea de a fi trăit în prealabil trei ani în Spania.
În plus, noile norme favorizează reunificarea familială și acordarea de vize de muncă în sectoarele care se confruntă cu criză de forță de muncă. De asemenea, procedurile administrative care trebuie îndeplinite vor fi simplificate și uniformizate. Măsurile vor contribui și la scăderea costurilor sociale și economice pentru Spania, în prezent ridicate, a adăugat ministrul Escriva.
Criză de forță de muncă în Spania
Spania are o rată a șomajului de 13,65%. Este una dintre cele mai ridicate din zona euro, iar țara se confruntă de ani întregi cu o lipsă de forță de muncă în anumite sectoare economice, precum HoReCa, agricultura, construcțiile sau transporturile, notează Agerpres.
Potrivit organizațiilor patronale din Pirinei, în această zonă sunt vacante 50.000 de locuri de muncă. Acesta este un paradox, având în vedere rata șomajului. Problema este „generalizată” și nu poate fi rezolvată decât prin „reforme majore”, potrivit lui Emilio Gallego, secretarul general al organizației patronale Hosteleria de Espana, care solicită „un plan de urgență”. Executivul, prin vocea ministrului Muncii, Yolanda Diaz, a sugerat sectorului să facă mai multe eforturi în privința salariilor.