Spania, invadată de știri false cu privire la inundații. Ce s-a urmărit, de fapt, cu manipularea oamenilor

Spania, invadată de știri false cu privire la inundații. Ce s-a urmărit, de fapt, cu manipularea oamenilorInundațiile din Spania. Sursa foto: Diaspora Madrid/Facebook

Spania a fost invadată cu știri false produse de personalități online cu milioane de urmăritori, împreună cu o gazdă TV proeminentă și un activist de extremă dreapta, care au lansat evaluări eronate, mesaje false ale autorităţilor publice, cu scopul de a alimenta furia împotriva autorităţilor.

Spania, invadată de mesaje eronate pe social media

S-au constat în aceste zile explicaţii mincinoase cu privire la originea dezastrului, mesaje false care ar fi fost transmise de autorităţile publice, evaluări false despre inundaţiile care au devastat sud-estul Spaniei.

 „Dezinformarea a început marți seara”, a spus Ximena Villagrán de la Maldita.es, o fundație nonprofit dedicată verificării faptelor. „Și din acel moment a avut loc o explozie semnificativă”.

La mai bine de o săptămână de la inundații, organizația a confirmat peste 60 de știri farse, de tipul întâlnit în alegeri sau despre invazia Ucrainei de către Rusia în 2022. „În situații de criză, atunci avem valuri mari de dezinformare”, a spus Villagrán.

În Spania săptămâna trecută, a spus Villagrán, știrile false în legătură cu ideea că Guvernul ascunde numărul real al victimelor au fost lansate dar fără a avea date oficiale. „Și asta înseamnă că dezinformarea a continuat să fie generată”, a spus Villagrán.

Ar putea fi o imagine cu maşină şi drumSpania inundatii. Sursa foto: Diaspora Madrid/Facebook

Pe fondul haosului, populația a fost manipulată

Haosul dramatic, mesajele frauduloase s-au amestecat cu anunţurile oficiale, provocând o panică suplimentară și, totodată îngreunarea muncii pompierilor, poliţiştilor şi salvatorilor.

„S-a vorbit despre evacuări, despre revărsări, despre ruperea barajului”, a spus șeful pompierilor José Miguel Basset reporterilor. „Nimic din toate acestea nu au fost transmise corect”.

Mai exact, pe social media a circulat un „aviz de evacuare” a oamenilor de pe malurile râurilor Magro şi Mijares, din Valencia. Era o știre falsă, autorităţile spaniole nu i-a somat niciodată să îşi părăsească locuinţele.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoaneSpania inundatii. Sursa foto: Diaspora Madrid/Facebook

Autoritățile din Spania au avut de luptat cu inundațiile și cu dezinformarea

Un alt fals comunicat a fost difuzat la câteva ore după intemperii, direcţionându-i pe oameni spre un număr de urgenţă la care să sune dacă nu le răspundea nimeni pe linia oficială a serviciilor de urgenţă. Dar era o pierdere de timp pentru oamenii aflați deja în pericol.

„Aceste fake news-uri ne-au cauzat multe probleme”, a declarat şeful pompierilor din regiunea Valencia, Jose Miguel Basset.

Dezinformarea s-a concentrat pe căutarea vinovaţilor, alimentată de furie şi de frustrare. Mai ales cu o ştire falsă, recurentă în Spania: presupusa „distrugere a barajelor” de către Guvernul lui Pedro Sanchez, care ar fi contribuit la tragedie.

În Spania niciun mare baraj nu a fost distrus în ultimii ani. Doar câteva mici rezervoare aflate în stare deplorabilă sau care deveniseră inutile au fost demolate, pentru că  erau susceptibile să provoace sau să agraveze inundaţiile, a declarat Cesar Rodriguez, Asociaţia AEMS.

„Este normal ca oamenii să fie supărați sau poate chiar violenți. Întotdeauna există cineva care aruncă combustibil pe foc”, a declarat Julián Macías Tovar, un activist dedicat demontării dezinformarii online, scrie theguardian.com