Castraveții ucigași au ajuns și în Cehia. Ministerul Agriculturii: românii nu sunt în pericol

Castraveții ucigași au ajuns și în Cehia. Ministerul Agriculturii: românii nu sunt în pericol

Bacteria mortală E. Coli continuă să facă victime în Germania: zece persoane au murit și sute sunt infectate. Boala s-a răspândit în Suedia, Danemarca, Olanda și Marea Britanie. Castraveții ucigași au fost exportați și în Cehia, Austria, Ungaria și Luxemburg. Spania a sistat exporturile suspecte.

În ciuda isteriei create, românii nu sunt în pericol și nu a fost emisă nicio avertizare. „Povestea asta este în Germania și în țările care au importat castraveți din Spania, dar pentru România nu este cazul să ne panicăm. România exportă castraveți în această perioadă, nu importă”, a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

"Nu am primit nicio avertizare de la organismele europene. De obicei, vara nu importăm castraveţi, nu cred să fim în pericol. Se pare că românii sunt mai rezistenţi, întrucât în ultimii ani au fost descoperite şi la noi în alimente aceste bacterii, dar nu am avut cazuri de infecţii", ne-a declarat și Constantin Lupescu, director în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bucureşti.

Autoritățile din Germania spun că epidemia este neobișnuită și agresivă. „Este una dintre cele mai mari epidemii din lume și cea mai mare din Germania. De obicei afectează copiii sub cinci ani, dar, de data aceasta, este vorba de adulți în proporție de 87%, majoritatea femei”, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile. Spania: „Nu există nicio dovadă că noi suntem de vină” Ministrul Agriculturii din Spania a declarat ieri că nu există nicio dovadă că legumele exportate în Germania ar fi de vină pentru moartea a cinci oameni și îmbolnăvirea altor 300, relatează Associated Press.

Autoritățile spaniole și cele germane au demarat o serie de investigații pentru a vedea dacă acei castraveți erau deja contaminați cu E.Coli (Escherichia Coli) atunci când au ieșit din țară, dacă au fost contaminați în timpul transportului sau dacă au fost manevrați prost când au ajuns în Germania.

Mai mult, oficialii spanioli spun că acea tulpină a bacteriei detectate în Germania este foarte rară la ei în țară. Infecția este rezistentă la tratament Bacteria se găsește în carne gătită insuficient sau în legume și fructe contaminate. Deși inofensivă de cele mai multe ori, anumite tulpini pot provoca sindromul uremic hemolitic, care poate duce la colapsul rinchilor și chiar moarte.

Infecţia e rezistentă la majoritatea antibioticelor, avertizează oficialii germani, şi poate duce la colapsul rinchilor, convulsii, atac cerebral. Bacteria e, de regulă, inofensivă, însă câteva tulpini pot fi mortale. Se transmite prin fructe şi legume tratate cu îngrăşăminte, prin mâini nespălate sau obiecte contaminate.

Ne puteți urmări și pe Google News