SPANIA așteaptă cu sufletul la gură primul DISCURS al președintelui CATALAN în Parlamentul regional. Va anunța sau nu SECESIUNEA?
- Simona Stupar
- 10 octombrie 2017, 12:39
Președintele catalan aduce criza politică în Parlament. Spania așteaptă cu sufletul la gură primul discurs al șefului guvernului catalan, Carles Puigdemont, în fața parlamentarilor din Barcelona, pentru a vedea dacă va declara sau nu independența provinciei.
Cea mai mare criză politică din Spania din ultimele patru decenii va avea un punct culminant azi, când Carles Puigdemont își dezvăluie planurile privind independența într-un mesaj pe care îl va adresa din Parlamentul regional, pentru prima oară după referendumul care a provocat luptele cu guvernul de la Madrid.
Deși, inițial, Puigdemont a promis că va face o declarație unilaterală de independență, în primele 48 de ore de la victoria campaniei secesioniste, el a amânat până acum acest moment, cerând, în schimb, negocieri mediare cu guvernul central spaniol, scrie The Guardian.
Puigdemont va apărea în fața Parlamentului azi, la ora 18.00, după ce premierul Mariano Rajoy a amenințat că va impune reglementări directe Cataloniei, care se bucură de autonomie în prezent, iar o serie de bănci și firme au anunțat că vor să se retragă de pe piața catalană din cauza incertitudinilor.
În ciuda creșterii presiunilor naționale și internaționale, nu este clar dacă Puigdemont va continua demersul său de declarare a independenței sau va alege o opțiune mai puțin drastică, sperând să evite o escaladare a conflictului cu Madridul.
Guvernul spaniol, care a susținut în mod repetat că referendumul și legile referitoare la el sunt ilegale și neconstituționale, a anunțat că va folosi toate mijloacele legale pentru a împiedica ruperea Cataloniei de restul țării.
Polițiștii sunt amplasați în fața clădirilor guvernului din Barcelona și parcul Ciutadella de lângă Parlamentul regional a fost închis din motive de securitate. Mii de susținători ai independenței sunt așteptați să se adune în oraș, în timp ce Parlamentul se pregătește pentru sesiunea crucială.
O sursă din guvernul catalan a respins sugestiile că președintele va alege o recunoaștere simbolică a independenței, dar a refuzat, totuși, să spună exact ce va face. „Suntem încă pe val. Suntem aici să facem ceea ce trebuie să facem și o vom face special acum când oamenii au votat într-un referendum și rezultatul este clar”, a spus sursa citată. „Nu facem altceva decât ceea ce ne-am angajat să facem. Este prerogativa președintelui să stabilească exact parametrii în care se va face asta”, a spus el.
Rajoy a promis că va păstra unitatea națională și s-a arătat gata să invoce articolul 155 din Constituția Spaniei, care permite guvernului central să preia controlul asupra regiunii autonome, dacă „nu îndeplinește obligațiile impuse de Constituție sau alte legi ori acte, într-un mod care cu adevărat prejudicază interesul general al Spaniei”.