Spania, lovită de valul doi al pandemiei?!

Spania, lovită de valul doi al pandemiei?!

Spania ar putea traversa în prezent un al doilea val al epidemiei cu noul coronavirus - se tem specialiştii, puşi în faţa unei relansări a numărului infectărilor, potrivit Rador.

Mai mult - spun experţii - datele actualizate săptămânal de Centrul Naţional de Epidemiologie indică un număr mult mai mare de cazuri decât cele raportate zilnic de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit unor experţi pneumologi, citaţi de cotidianul "El Mundo", Spania, în ciuda recomandărilor de igienă, distanţare şi protecţie ar putea trece chiar acum printr-un al doilea val de epidemie de COVID-19. Sute de cazuri noi sunt raportate zilnic, majoritatea cu simptome uşoare, sau chiar fără simptome, ceea ce indică prezenţa unui subtip al SARS-CoV-2, noul coronavirus, care a provocat o tragedie în lunile martie şi aprilie.

Nu există probe că acest subtip de SARS-CoV-2 ar fi mai agresiv, dar afectează în mod similar sistemul respirator - apreciază specialiştii. Sursa acestui virus mutat este America Latină - cred aceştia. Cercetătorii studiază această mutaţie a virusului, care este mai contagios decât varianta din luna martie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vestea bună, dacă autorităţile vor recunoaşte că cifrele indică un al doilea val de epidemie, este că acum medicii cunosc variante de tratament, iar sistemul medical este pregătit să facă faţă unui număr mare de pacienţi.

Autorităţile de la Madrid transmit zilnic evoluţia cazurilor, pe baza rapoartelor din teritoriu, dar acestea înregistrează diferit cu ritmul impus de mărirea regiunilor numărul de noi infectaţi.

10 iulie pare să fie ziua în care s-a observat o diferenţă mare şi o creştere bruscă a cazurilor. În 24 de ore au fost raportate aproape 700 de cazuri consemnate de Centrul Naţional de Epidemiologie, în timp ce Ministerul Sănătăţii informa doar despre 333 de cazuri.

Cele aproape 160 de focare de COVID-19, în cea mai mare parte controlate, indică un număr de cazuri şi o rată de reproducerii similiare cu momentele cele mai dure ale pandemiei din a doua parte a lunii martie. Unii epidemiologi spun că transmiterea comunitară este evidentă, având în vedere că indicele R este de peste 1. Astfel, dacă se înregistrează o explozie de cazuri, unica soluţie va fi, din nou, izolarea.

Aceasta are loc deja la nivel regional în Catalonia şi Aragon, cea mai recentă a fost anunţată la Barcelona, unde autorităţile regionale închid, din nou, săli de sport şi de cinema, teatre şi ştranduri şi recomandă evitarea deplasărilor, limitând în acelaşi timp capacitatea barurilor şi a restaurantelor la 50%