Evenimentul Zilei > Politica > Spaimă și nervi la vârful PSD: Tăriceanu pune condiții drastice pentru rămânerea ALDE la guvernare
Spaimă și nervi la vârful PSD: Tăriceanu pune condiții drastice pentru rămânerea ALDE la guvernare

Spaimă și nervi la vârful PSD: Tăriceanu pune condiții drastice pentru rămânerea ALDE la guvernare

Săptămână de foc în PSD, în contextul în care „aliatul” Călin Popescu-Tăriceanu o strânge cu ușa pe Viorica Dăncilă, amenințând că ALDE ar putea ieși de la guvernare, în toamnă, dacă premiera nu îi satisface o serie de condiții drastice, pe care este însă greu de crezut că baronii socialdemocrați le vor accepta în totalitate.

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, cea mai dificilă condiție este ca Tăriceanu să fie prezidențiabilul unic al coaliției PSD-ALDE, ceea ce ar însemna că Viorica Dăncilă ar trebui să facă un pas înapoi privind deja anunțata candidatură la Cotroceni, candidatură ce urmeză să fie lansată cu surle și trâmbițe în congresul de la sfârșitul lunii.

Un prezidențiabil de producție proprie

Vă amintim că liderii PSD au respins categoric varianta susținerii unui candidat din exteriorul partidului, Dăncilă fiind impusă drept prezidențiabilă de o salbă de baroni (printre care Marian Oprișan) care au vrut să o scoată din jocuri pe Gabriela Firea, dar care nu l-au vrut nici pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, întrucât îl percep ca rival pe linie de partid – vă amintim că atât primărița Bucureștiului cât și Teodorovici își manifestaseră dorința de a intra în cursa pentru Cotroceni.

Vrea 4 ministere importante

O altă condiție etalată de Călin Popescu-Tăriceanu este, potrivit surselor EVZ, sporirea numărului de ministere acordate ALDE. În cadrul negocierilor de culise purtate în compania Vioricăi Dăncilă, Tăriceanu a solicitat patru portofolii esențiale în orice aritmetică guvernamentală: Dezvoltare, Transporturi, Sănătate și Educație. Nici această condiție nu este văzută cu ochi buni de liderii PSD, mai cu seamă că Dăncilă a negociat tetea-tete cu șeful Senatului, fără a avea vreun mandat primit din partea forurilor statutare.

Intrarea lui Ponta la guvernare?

O altă condiție a șefului ALDE este cooptarea Pro-România la guvernare, în toamnă, pe motiv că Executivul trebuie să-și asigure o majoritate parlamentară solidă – de altfel, o astfel de invitație i-a lansat și Viorica Dăncilă lui Victor Ponta. Problema propriu-zisă nu e intenția de a ralia Pro România la actul guvernării, ci faptul că Tăriceanu a solicitat acordarea de patru ministere pentru oamenii lui Victor Ponta, iar baronii consideră că un astfel de preț (pe lângă faptul că nu poate garanta „fericirea” mariajului) este mult prea piperat. Pe de altă parte, de notat că mulți dintre liderii Pro România – printre care Ioan Rus, Mihai Tudose și Adrian Țuțuianu – nici nu vor să audă de o intrare la guvernare alături de PSD.

Reproșuri fără perdea

Alte condiții expuse de Tăriceanu au fost ridicate pe marginea rectificării bugetare, dar nemulțumirile sale privesc, în ansamblu, și faptul că nu mai există discuții la vârful coaliției, ALDE fiind pusă de cele mai multe ori în fața faptului împlinit de către „aliații” socialdemocrați – acest nărav nu e de ieri, de azi, Tăriceanu făcând multiple reproșuri în acest sens în epoca Dragnea, când coaliția s-a aflat, în unele momente, în situații delicate. În spatele ușilor închise, șeful Senatului i-a solicitat Vioricăi Dăncilă ca ALDE să fie consultată în forurile coaliției, de fiecare dată când se iau decizii de factură economică, fiindcă s-a săturat să tot audă diverse de la televizor.

Teodorovici intră cu crampoanele

Negocierile Dăncilă-Tăriceanu purtate fără mandat de la partid i-au deranjat pe mulți lideri social-democrați, Eugen Teodorovici anunțând pe Facebook că nu girează astfel de tratative de culise pe care nu s-a sfiit să le catalogheze drept „șantaj”. „PSD a fost, este și va fi un partid puternic și prea important pentru a fi șantajat, indiferent de cine sunt cei care încearcă șantajul!”, a scris ministrul Finanțelor. Totodată, Teodorovici nu se dă în lături să sugereze că ar fi unii social-democrați care ar vrea „predarea PSD ca ostatic”. „Nu neg că poate sunt unii care vor asta, dar atât ei cât și toți membrii și alegătorii noștri trebuie să știe că nu voi gira niciodată aceste lucruri. În rest, fiecare e dispus să încerce să vândă ce și cât poate pentru a-și păstra funcția”, a mai scris președintele executiv al PSD, fiind clar că această postare i-a fost „dedicată” chiar Vioricăi Dăncilă.

 

Vosganian invocă „valul de violență” anti-guvernamental

La rându-i, deputatul şi purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, că ALDE nu poate să susţină un candidat PSD la alegerile prezidenţiale, deoarece simpatizanţii „au reţineri”, în condiţiile în care există un „val de violenţă” la adresa guvernanţilor. De asemenea, Vosganian a dat și câteva exemple de ministere care aparţin PSD şi la care social-democraţii ar trebui să renunţe.

„Vă dau un exemplu: ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale, PSD trebuie să renunţe la unul din acestea două. E limpede că PSD nu mai are în acest moment capacitatea managerială de gestiona în integralitate ministerele cu pondere în ce priveşte promovarea investiţiilor şi politicile sociale din Guvern, tot aşa cum cele două ministere din Guvern, Educaţia şi Sănătate, PSD trebuie să renunţe la unul dintre ele. Ăsta este un lucru peste care noi nu putem trece”, a spus Varujan Vosganian.

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: