Șpagă pentru intrarea la grădiniță. Directoare reținută de CNA

Grădiniță. Sursa foto: Dreamstime.com

Șpagă pentru intrarea la grădiniță. Directoarea grădiniței nr. 32 din Chișinău, din sectorul Ciocana, a fost reținută de ofițerii Centrului Național Antricorupție (CNA) într-un dosar de corupție, deschis în urma unui denunț.

Șpagă la grădiniță: 3.000 de lei de la fiecare părinte

Procurorii Centrului Național Anticorupție arată că, potrivit investigațiilor de până acum, directoarea grădiniței nr. 32 din Chișinău ar fi „pretins și primit de la părinții a doi copii mijloace bănești ce nu i se cuvin în sumă de 3.000 lei de la fiecare pentru înmatricularea copiilor.

Potrivit denunțului făcut de părinți, directoarea grădiniței ar fi cerut banii - în total 6.000 de lei - pentru a „ocoli” procedurilor legale de înmatriculare a copiilor în instituție. Dar, pentru a masca mita solicitată, directoarea le-a spus părinților că este vorba despre o donație benevolă.

Banii colectați ilegal de directoarea de grădiniță, folosiți la reparații și amenajări

„Din spusele părinților, banii colectați ar fi fost direcționați pentru efectuarea unor lucrări de reparație și amenajare a grădiniței”, au mai precizat preprezentanții Centrului Național Anticorupție.

„În urma acțiunilor întreprinse de CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chişinău, a fost ridicată suma de 6000 de lei, transmisă sub controlul CNA”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Pe lângă șpaga pentru înscriere, părinții erau taxați în fiecare lună cu câte 5-600 de lei

Potrivit înregistrărilor audio obținute de procurorii CNA, fiecare părinte care a vrut să-și înscrie copiii la respectiva grădiniță ar fi achitat câte 3.000 de lei taxa de intrare. Odată copilul înmatriculat, fiecare părinte mai trebuia să achite, lunar, către educatoarea grupei, încă câte 500-600 de lei, pe lângă taxa oficială pentru alimentația copilului.

Directoarea grădiniței nr. 32 din Chișinău a fost reținută, deocamdată, pentru 72 de ore și a fost plasată în izolator.

Anchetatorii precizează că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a unei instanțe de judecată.