Cu două zile înainte de deschiderea noului an universitar, la câteva cămine bucureştene din Complexul Studenţesc "Regie" se lucrează de zor.
Cinci cămine ale Politehnicii Bucureşti au încă schelele montate, molozul şi caloriferele pe holuri şi camerele nelocuibile. Studenţii repartizaţi în două dintre aceste cămine, P3 şi P9, se pare că trebuie să îşi ia o "permisie" de câteva zile de la facultate sau să apeleze la rudele şi prietenii din Bucureşti. Asta pentru că, pe conturile electronice personale, studenţii au fost anunţaţi că repartizarea pe camere se va face abia pe 4 şi 5 octombrie.
Anunţul primit de studenţi îl contrazice însă pe cel făcut de rectorul Politehnicii, Ecaterina Andronescu, care a declarat pentru EVZ că "lucrările vor fi gata până la 1 octombrie". Între timp, un loc într-un cămin din "Regie" se vinde cu 500-750 de euro.
Cu schele în faţă şi moloz în spate
După ce treci de mega-construcţiile de la Pasajul Basarab, dai de un alt şantier, unul care nu trebuia să mai existe acum. Este cel "compus" din căminele studenţeşti P1, P2, P3, P4, P9 şi U2, primele cinci repartizate studenţilor politehnişti şi ultimul celor de la medicină. Nici urmă de studenţi în aceste cămine. În locul lor, vei găsi zeci de muncitori, mormane de calorifere şi altele de moloz.
Dacă în patru dintre aceste cămine lucrările sunt pe sfârşite, cu totul alta e situaţia în căminele P3 şi P9, unde se pare că muncitorii nu vor termina la timp renovarea. În spatele căminului P3, un tobogan galben ajută la evacuarea molozului din camere şi de pe holuri. Molozul, împreună cu scândurile şi cartoanele, formează un adevărat munte lângă un cămin în care muncitorii lucrează şi administratorul nu stă de vorbă cu presa fără aprobare de la rectorat. "Avem un purtător de cuvânt la rectorat, eu nu vă pot spune nimic".
"Vă spunem care este stadiul lucrărilor, dar trebuie să vorbiţi cu domnul Costoiu", ne anunţă şi unul dintre şefii muncitorilor din cămin. Adică trebuie să vorbim mai întâi cu Mihnea Costoiu, directorul general al Biroului Senatului Politehnicii Bucureşti. Deşi nimeni nu vrea să ne spună cât vor mai dura lucrările în căminul P3, este de ajuns ceea ce se observă cu ochiul liber, fie şi cu cel al unui neavizat: paleţi cu materiale în faţa căminelor şi haos în interior, unde găsim alte stive de materiale de construcţii.
Anunţul de pe site
Pe fişa electronică a fiecărui student al Politehnicii, apare informaţia că studenţii "care au fost repartizaţi în căminele P3 şi P9, care au fost renovate în acest an, se va face în zilele de sâmbătă, 4.10.2008, şi duminică, 5.10.2008, începând cu ora 09:00". Aşadar, la aceste cămine lucrările vor continua şi după data de 1 octombrie. Andronescu: "Gata la 1 octombrie"
Locul în cămin, peste 500 de euro
Întârzierea lucrărilor de renovare nu este nici pe departe singura problemă a studenţilor bucureşteni. În Capitală, sunt aproximativ 700.000 de studenţi, dintre care doar 120.000 au loc în cămin. În afaceri, concurenţa scade profiturile. Însă în "afacerea" căminelor, lucrurile stau exact invers.
Astfel, pentru o cameră de doi, şpagă este de la 800 la 1500 de euro. Aşadar, pentru un loc în cămin, un student care nu a fost repartizat automat a plătit sume cuprinse între 400 şi 750 de euro.
Numai la Politehnică, peste 2.000 de cereri de cămin au fost nesoluţionate. Unii dintre studenţii rămaşi "pe dinafară" au cumpărat loc, alţii vor trebui să stea în gazdă. Însă îi va costa mult mai mult decât cei maximum 200 de RON pe care i-ar fi avut de plătit la cămin. O garsonieră în Bucureşti se închiriază cu circa 300-350 de euro lunar, iar o cameră costă minimum 100 de euro.
Probleme şi cu transportul în comun
O altă problemă a studenţilor bucureşteni din complexele "Regie" şi "Grozăveşti" este cea a transportului în comun, după ce lucrările de la pasajul Basarab au paralizat circulaţia în zonă. În acest moment, liniile de tramvai care traversau zona au fost suspendate, iar transportul de suprafaţă este asigurat de doar două linii, 601 şi 105. Citiţi şi: "Concurenţa" pentru un loc în cămin, mai mare decât la admitere