Evenimentul Zilei > Justitie > Șpagă electorală Nicușor Constantinescu a ajuns cu pamperșii în arest
Șpagă electorală Nicușor Constantinescu a ajuns cu pamperșii în arest

Șpagă electorală Nicușor Constantinescu a ajuns cu pamperșii în arest

Tartorul județului Constanța s-a pricopsit cu un nou dosar după ce a aruncat cu bani publici în fundațiile și asociațiile prietenilor săi. Trezorierul Strutinsky a fost cel mai norocos.

Cinci acuzații noi îi aduc procurorii DNA lui Nicușor Constantinescu într-un alt dosar de corupție. Baronul de Litoral este bănuit că a plătit două asociații pentru a fi votat la alegeri, a plătit ca un nabab din bugetul local. Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost reținut ieri pentru 24 de ore după o percheziție de amploare la sediul instituției pe care o conduce.

Plăți ilegale

Cu bagajul făcut, Constantinescu a fost „umflat” de mascați și dus direct la DNA. În mai puțin de o oră a fost reținut și pus sub acuzare. DNA susține că președintele CJ Constanța a plătit din bugetul local 13,  3 milioane de lei către asociații și cluburi sportive locale. În aceeași perioadă a plătit ilegal 5,1 milioane de lei către câteva asociații și fundații apropiate.

Pentru a-și asigura victoria în alegerile locale, pe 14 şi 22 mai 2012, Constantinescu a plătit suma totală de 37.000 lei către două asociații profesionale pentru a vota PSD la alegerile locale de peste o lună. Astfel, Asociația Națională a Veteranilor de Război, cu scopul determinării membrilor ei și apropiaților acestora voteze listele PSD a primit 22.000 de lei. Pe 22 mai 2012, Constantinescu a plătit 15.000 lei, în numerar, Comunității Rușilor Lipoveni din Ghindărești cu scopul determinării membrilor ei și apropiaților acestora voteze listele PSD.

O altă acuzație inedită: în ianuarie 2015, Constantinescu, după ce a fost pus sub acuzare în mai multe dosare, i-a retras, abuziv, șefei de la Economic, dreptul de acordare a vizei de control financiar.

Potrivit unor surse judiciare, în caz este implicat și producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. În 2012, l-a ajutat pe Constantinescu să plătească în mod nelegal suma de 5.094.836 de lei către o serie de asociații din județ.

Despre Zgabercea, prietenul lui Constantinescu, primarul Radu Mazăre, a declarat că l-a îngrijit o lună, imediat după operația suferită în  SUA. „Zgabercea a stat o lună, i-a scos plosca, i-a pus pamperșii”, declara, în iunie 2014, Mazăre despre producătorul general al TVR.

Contracte pentru amic

În același dosar, Constantinescu este cercetat că a oferit prietenului de nădejde Sorin Strutinsky (foto) mai multe contracte prin intermediul SOTI Neptun, firmă la care trezorierul  cuplulului Mazăre Constantinescu este acționar. Astfel, între 2010 și 2014, CJ Constanța a plătti firmei amintite 9,6 milioane de lei. Strutinsky, președintele CVM Tomis Constanța, a fost reținut, pe 4 februarie, de procurorii DNA într-un dosar în care este suspectat de dare de mită și trafic de influență.

El este acuzat că ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei și 25.000 de euro, pentru a interveni la funcționari ai Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile Constanța să plătească lucrările executate de societate, în baza unui contract.

13,5 milioane de lei a plătit ilegal Nicușor Constiantinescu din bugetul Cj Constanța pentru finanțarea unor cluburi sportive din județ