Evenimentul Zilei > Justitie > SOV şi Liviu Luca, rătăciţi în „carusel”, găsiţi de procurori
SOV şi Liviu Luca, rătăciţi în „carusel”, găsiţi de procurori

SOV şi Liviu Luca, rătăciţi în „carusel”, găsiţi de procurori

Alături de Vîntu şi Luca, au mai fost reţinuţi Octavian Ţurcan şi Gheorghe Şupeală, sub acuzaţii de delapidare şi spălare de bani. Prejudiciul cauzat: 180 de milioane de euro.

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Zizi Anagnastopol şi Gheorghe Şupeală au fost reţinuţi, ieri, pentru 24 de ore, sub acuzaţii de prejudiciare a acţionarilor Petrom Service SA (în prezent PSD Company) cu aproximativ 80 de milioane de euro, dar şi a statului român cu aproape 100 de milioane de euro.
Vîntu şi Luca urmează să răspundă, astăzi, în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, care judecă arestarea lor preventivă, acuzaţiilor de delapidare şi spălare de bani.
În schimb, Ţurcan – locotenent de-al lui SOV – este acuzat de complicitate la comiterea celor două infracţiuni, iar Şupeală, fost director general al PSV Company, de delapidare – potrivit procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Concret, Petrom Service a cumpărat active şi acţiuni supraevaluate, în unele cazuri de zeci de ori, de la diverse societăţi comerciale controlate de SOV, astfel încât profitul companiei să fie diminuat, iar acţionarii şi statul – înşelaţi.
Ulterior, banii au fost transferaţi prin mai multe companii din ţară, dar şi offshore, controlate de cuplul Vîntu – Luca, pentru a li se pierde urma.
"Întăriţi-vă statul!"
SOV nu s-a ferit nici măcar să angreneze SC Realitatea Media SA în această suveică, prin conturile companiei care deţinea pachetul majoritar de acţiuni al televiziunii "Realitatea TV" fiind rulate peste 14 milioane de euro.
Procurorii mai notează că, în unele cazuri, acţiunile au fost răscumpărate, pe bursă, la preţuri de 50 de ori mai mari, la interval de numai trei zile, iar tranzacţiile au fost succesive, de tip "carusel".
Pentru instrumentarea cauzei au fost formate şi comisii rogatorii, în colaborare cu alte state. Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au sechestrat 81 de proprietăţi imobiliare, între care terenuri, apartamente, hoteluri, un bloc, spaţii comerciale, dar şi maşini şi ambarcaţiuni.
Este pentru a treia oară când Sorin Ovidiu Vîntu este reţinut, de la celebra sa replică: "Întăriţi-vă statul!". Reamintim că SOV a pronunţat "îndemnul" în contextul în care a fost acuzat că profită de slăbiciunile sistemului de stat, pentru a se îmbogăţi.
Citiţi şi:

  • EXCLUSIV EVZ: Circuitul banilor Petrom-Vîntu-Popa
  • Modernizarea statului în viziunea lui Sorin Ovidiu Vîntu
  • Sindicalistul Liviu Luca, audiat la DNA, ca învinuit
  • Firele lui Sorin Ovidiu Vîntu, întinse peste România

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: