Soțul Aleandrei Ivanov, tânăra care a decedat în Maternitatea Botoșani a primit sub formă de compensație o sumă care să-l ajute să-și crească cei trei copii. Autoritățile locale au considerat că 6.000 de euro pot șterge cu buretele pierderea suferită de bărbat.
Municipalitatea din Botoșani consideră cei 30.000 de lei, echivalentul a 6.000 de euro, sunt suficienți pentru îngrijirea celor trei copii orfani de mamă. Alexandra Ivanov a pierit pe 18 august, la nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea Botoșani. Tânăra în vârstă de 25 de ani era însărcinată în luna a treia.
Femeia a ajuns la spital după ce a acuzat dureri. Dar se pare că medicii nu au considerat cazul ca fiind o urgență dat fiind faptul preț de câteva ore bune niciun medic nu s-a prezentat pentru a-i acorda asistența necesară.
Cazul Alexandra Ivanov: soțul despăgubit cu 6.000 de euro
În cele din urmă i s-au făcut o serie de analize, după care femeia a fost trecută pe perfuzii. Însă, medicii au ingnorat-o din nou. La scurt timp, starea de sănătate a tinerei gravide s-a înrăutățit, deși femeia i-a solicitat atât pe medicul curant cât și pe cel de gardă, niciunul din cadrele medicale nu s-a prezentat pentru a reevalua starea de sănătate a pacientei.
Tânăra mămică a transmis un mesaj familiei prin care a precizat că nu poate respira și că are dureri atroce, dar nicio o persoană nu s-a ocupat de ea. Timp de șapte ore femeia a zăcut pe patul de spital fără a fi băgată în seamă de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ea, potrivit raportului preliminar al Direcției de Sănătate Publică Botoșani.
Alexandra a decedat după o hemorgaie masivă pe secția de ATI a maternității Botoșani. Femeia fusese internată într-o zi de joi la ora 23:30. Pacienta a fost internată cu diagnosticul de„ sângerare pe căi genitale, metroragie minoră, observație anemie secundară.
Medicii au ignorat-o timp de șapte ore
Inspectorii sanitari au consemnat că „de la ora 00:45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07:35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra în cauză.
Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Atât conducerea spitalului și cât și DSP au deschis o anchetă în care au ieșit la suprafață grave nereguli. În raportul DSP se arată că în foaia de investigații nu au fost trecute intevenții terapeutice sau manevre de îngrijire.
În ancheta demarată de spital se arată că medicul de la Maternitate nu a considerat că se impune evacuarea sarcinii. Deși, era vorba de un făt de trei luni care s-a oprit din evoluție.
„Doamna doctor nu a venit decât la ora 1:00 să vadă pacienta. Asistenta a condus pacienta de patru ori la baie, pacienta s-a plâns, în jurul orei 5:00 și a insistat să fie chiuretată iar la ora 5:11 s-a sunat medicul de gardă și s-a comunicat faptul că pacienta insistă să se intervină chirurgical.
Medicul a recomandat continuarea supravegherii pacientului și că nu se impune intervenția. S-a comunicat doar telefonic”, a precizat medicul Ștefan Bercea, directorul medical al Spitalului Județean.