“În momentul de faţă, Uniunea Europeană şi, în special, statele puternic îndatorate sunt în faţa unui deceniu pierdut" a spus Soros.
S-ar putea chiar să dureze mai mult de un deceniu, deoarece Japonia, care a trecut printr-o situaţie asemănătoare, cu căderea pieţei imobiliare şi o criză bancară, a trecut apoi printr-o perioadă de 25 de ani în care nu a avut creştere, a afirmat Soros într-un interviu pentru CNN.

“Situaţia va crea tensiuni care ar putea distruge Uniunea Europeană", a spus el, completând că acesta este "un real pericol".

Pachetul de austeritate al grecilor, care include scăderea cheltuielilor bugetare prin diminuarea salariilor şi pensiilor, şi pe care ţara îl va adopta cel mai probabil mâine "nu va funcţiona neapărat pe termen lung" a spus Soros. "Dar va cumpăra încă şase luni de linişte în privinţa Greciei", a completat miliardarul.

Acesta spune că statul elen este într-o "stare de boală", care a fost prost gestionată de autorităţile europene. În viziunea sa, Uniunea Europeană, pe vremuri un ţel grandios, a devenit mai degrabă o uniune de formă, o impostură.

Guvernul interimar al premierului Lucas Papademos a aprobat pe 10 februarie tăierile de cheltuieli bugetare de care este nevoie pentru a accesa noul plan de ajutor de la instituţiile financiare şi pregăteşte calea pentru ratificarea acestuia în parlament.
CITIȚI ȘI:

  • George Soros: Austeritatea împinge Europa către un deceniu pierdut
  • Soros: Grecia ar trebui să iasă din UE