Beijingul riscă să provoace o nouă criză economică mondială prin refuzul categoric de liberalizare a yuanului, avertizează finanţistul american.
Refuzul Chinei de a-şi aprecia moneda naţională, în pofida insistenţelor Statelor Unite şi ale Uniunii Europene, riscă să degenereze într-un veritabil "război al valutei" care, în final, poate duce la prăbuşirea economiei mondiale, a avertizat finanţistul american George Soros.
El a criticat Beijingul pentru încăpăţânarea de a menţine yuanul subevaluat pentru a-şi susţine exporturile, în detrimentul ţărilor occidentale.
"Ei (chinezii - n.r.) controlează nu doar moneda lor naţională, ci şi întregul sistem valutar global", a avertizat Soros, explicând că Beijingul poate influenţa valoarea altor monede datorită "excedentului său comercial cronic", mai exact, rezervele importante de valută pe care China le are.
"Chiar dacă este sau nu conştientă de acest lucru, China a devenit unul dintre liderii lumii. Dacă nu-şi asumă responsabilităţile care decurg din acest rol, sistemul valutar global riscă să se prăbuşească şi, odată cu el, şi economia mondială", a subliniat finanţistul american, într-un editorial publicat în cotidianul britanic "Financial Times".
Un "nu" hotărât
Incapacitatea miniştrilor de finanţe - reuniţi la Washington la sfârşitul săptămânii trecute, la întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional - de a convige conducerea de la Beijing să liberalizeze yuanul, consacră puterea economică şi diplomatică a Chinei, comentează France Presse. Insistenţele SUA şi ale UE nu au rezolvat nimic, China replicând de fiecare dată că reevaluarea monedei naţionale se va face după propriul calendar, nu după indicaţii externe.
"O vom face treptat şi nu prin terapie de şoc", a răspuns tranşant guvernatorul Băncii Naţionale a Chinei, Zhou Xiaochuan. Premierul chinez, Wen Jiabao, a fost şi mai categoric. "Multe din companiile noastre exportatoare ar trebui să se închidă, muncitorii ar trebui să se întoarcă în satele lor. Dacă în China ar avea loc tulburări economice şi sociale, atunci ar fi un dezastru pentru întreaga lume", avertiza el, în urmă cu o săptămână.
În faţa refuzului categoric, mai multe ţări, printre care şi SUA, au propus revizuirea procedurii care permite tragerea la răspundere a statelor care îşi menţin moneda subevaluată în mod deliberat, însă fără succes.
Subiect de campanie în SUA
În condiţiile în care economia tinde să devină principalul subiect de campanie pentru alegerile parţiale americane din noiembrie, atât candidaţii republicani, cât şi cei democraţi au descoperit un nou filon electoral pe care îl exploatează la maximum: China, scrie "New York Times". Numai în ultima săptămână, cel puţin 29 de candidaţi au apelat la spoturi electorale în care îşi acuză rivalul politic că a facilitat, prin susţinerea politicilor de liber schimb, exporturile de locuri de muncă spre China.
"China a devenit un adevărat ţap ispăşitor", a comentat Erika Franklin Fowler, proesor de ştiinţe politice la Universitatea Wesleyan. Ea explică apariţia bruscă a acestui tip de slogan electoral prin preocuparea americanului de rând din prezent, şi anume lipsa locurilor de muncă.
Un sondaj efectuat în această primăvară de Institutul Pew a arătat că 41 la sută dintre americani cred că statul chinez este principala putere economică a lumii şi s-au declarat, în egală măsură, convinşi că SUA vor avea un rol din ce în ce mai diminuat pe viitor.
Citiţi şi:
- China către Europa: Nu ne mai presaţi pentru reevaluarea yuan-ului