Capcanele în contractele colective de muncă, salarii de şef de 80, 90 şi 120 de milioane şi funcţii de conducere pe viaţă sunt realităţile televiziunii publice. Dacă mai amintim şi de emisiunile făcute mai mult pentru "gustul şefilor" şi mai puţin pentru interesul telespectatorilor, avem o imagine completă din TVR.
Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, la aproape o lună de la demisie, Sorin Rada, liderul din ultimii cinci ani al Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV (SPUSTV) – principalul reprezentant al salariaţilor din SRTV, vorbeşte, în premieră, despre motivele demisiei sale şi despre şansele de redresare a instituţiei.
"Pentru prima oară în 20 de ani am ajuns la concluzia că nu mai am loc acolo. În momentul acesta, conducerea sindicatului este împănată de oamenii directo­rului tehnico-admi­nis­­tra­tiv, de oamenii di­rectorului Direcţiei Artistice sau de oameni care nu sunt nici măcar ai lor, pentru că nu ştiu să-şi vadă interesele şi să şi le apere".
Evenimentul zilei: De ce aţi demisionat?
Sorin Rada: Pentru că am fost nemulţumit să văd încotro se îndreaptă atât Societatea de Radiodifuziune, cât şi trendul salariaţilor. S-a înregistrat o mare diferenţă între opiniile mele, cine ar putea să meargă în Consiliul de Administraţie şi rezultatul pe care colegii mei l-au validat. Poate peste vreo 200 de ani clasa politică să aibă decenţa civică să lase ca o astfel de instituţie să fie condusă de profesionişti. Lucrul de care suferă SRTV este că preşedinţii şi Consiliul de Administraţie vin şi pleacă cu o frecvenţă de doi ani. TVR nu poate să meargă pe proiecte multianuale, nu poate să pună la punct o strategie coerentă de dezvoltare şi mai ales dacă din doi în doi ani vin diverşi oameni, mai mult sau mai puţin bine intenţionaţi. Partea proastă este că toţi vin convinşi că ei deţin adevărul absolut, ceea ce duce la rezultate dezastruase, ca acesta în care se află acum televiziunea publică, unde milioane şi milioane de lei din banii cetăţenilor şi din ai mei, pentru că şi eu plătesc taxa, sunt risipite cu o nonşalanţă înfiorătoare. Credeţi că vreun partid politic, indiferent care ar fi el, renunţă la 11 posibilităţi de a-şi răsplăti fidelii? Aşa ceva nu există. Povestea frumos ambalată pe care ne-a ser­vit-o inclusiv primul-ministru Victor Ponta cu dorinţa de a depolitiza televiziunea e o declaraţie pur şi simplu politică.
Ce probleme sunt din TVR?
Instituţia este lovită de o bi­rocraţie îngrozitoare. Cu toţii ştim că o televiziune publică e mai lentă decât o televiziune comercială. Dar lentoarea de aici este absolut îngrozitoare. Stau documente la semnat cu săptămânile. O astfel de birocratizare excesivă ne arată două lucruri: s-ar putea să fie prea mulţi pe acolo şi parcă fiecăruia dintre şefi îi e frică să ia vreo decizie, pentru care, de fapt, este plătit. Ca să nu mai vorbim despre faptul că TVR a reuşit un lucru demn de Cartea Recordurilor. A transformat fun­cţia în profesie. Şefimea de aici are contracte individuale de muncă pe funcţia de director, de şef serviciu, de redactor şef. Omoară spiritul competiţional şi dorinţa de a avansa, de a fi mai bun. Pe mulţi nu prea îi interesează ce se întâmplă în biroul lor. Pentru că, orice ar face, leafa lor merge. Şi vorbim de salarii de 80, 90, 120 de milioane de lei vechi. Dacă transformăm în euro, ajungem la salarii care ar fi invidiate chiar şi în Germania.
Am încercat să desţelenim toată chestiunea. Ne-am lovit de o rezistenţă îngrozitoare. Nici în administraţia Săftoiu nu se va face. Spun asta pentru că mă uit la toate măsurile pe care încearcă să le ia. Orice schimbare începe de la funcţiile de mijloc, de la directorii de departamente.

"Diferenţele între salariile angajaţilor sunt uriaşe"

Cum v-aţi înţeles cu Alexandru Lăzescu?
Au fost foarte multe voci care au condamnat administraţia Alexandru Lăzescu. Vă rog să mă credeţi, m-am luptat mai mult cu membrii biroului executiv din sindicat decât m-am luptat cu Alexandru Lăzescu. Cu el am găsit căi de comunicare.
Se vorbeşte despre sistemul de rudenie din TVR…
Unii s-au întâlnit aici. Şi eu mă număr printre ei. Eu nu mi-am adus nevasta în SRTV şi nici ea nu m-a adus pe mine. Dar există şi astfel de cazuri. Se întâmplă şi datorită stabilităţii la locul de muncă. 10, 15 ani vechime la TVR este obişnuit. Angajaţii noştri sunt stabili, fie din cauza comodităţii, fie din cauza protecţiei.
Dacă urmărim filiaţiile, vedem că a venit capul familiei, a venit nevasta, a venit fiul, a venit fratele etc… Este aproape imposibil să iei hotărâri incomode, că te loveşti de interesele comune ale unei familii întregi.
Ştiu că se fac greu concedieri în TVR.
Este adevărat. Ca să concediezi pe cineva este foarte greu. Recunosc, aici este şi vina mea. Întotdeauna am cerut respectarea ad literam a prevederilor legale. Întotdeauna am încercat să impun o rigoare extraordinară. Dar să ştiţi că am moştenit-o. Aici este o vorba de o legislaţie extrem de greoaie, chiar şi în noul Cod al Muncii. În SRTV se respectă absolut tot ce înseamnă legislaţie. Procedura de cercetare displicinară, procedura de evaluare, de verificare a aptitudinilor profesionale… Ducând treaba asta până aproape de limita absurdului, procedura de concediere este extrem de dificilă în SRTV.
Cine a hotărât 15-20 de salarii compensatorii?
Nu mai sunt la cuantumul acesta, chiar au scăzut în negocierile avute cu admi-nistraţia Lăzescu la circa 10-12 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. 15-20 a fost o decizie luată la finalul mandatului lui Alexandru Sassu. Noi, sindicatul, am propus, ni s-a acceptat, doar nu eram proşti să spunem "nu vrem". Ca lider sindical am încercat să-mi fac datoria.
Sunt salarii mari în SRTV?
Haideţi să facem o diferenţă între "şefi", cei care conduc televiziunea şi care sunt până la 150 de persoane, şi cei 3.300 de angajaţi. Diferenţele între salarii sunt uriaşe. Un operator cu UNATC are în jur de 2.400 de lei – salariul brut. Un redactor ia în jur de 3.500-4.000 de lei.
De ce au audienţe mici emisiunile?
Nu ştiu cum s-a întâmplat. Poate frica pentru locul de muncă i-a făcut pe realizatori şi redactori să se rupă de publicul lor. Sunt puţine cazurile, poate doar jurnalişti ca Marian Olaianos şi Marius Mitran de la emisiunea Replay, când se urmăreşte ce vrea telespectatorul. În rest, dacă-i place lui şefu’, eu râmân bine-mersi. Ce e dincolo de gard nu mai e problema mea. Foarte multe furtuni sociale şi economice s-au lovit de gardul acestei instituţii şi s-au spart.

"Noi sindicatul am propus 15-20 de salarii compensatorii, ni s-au acceptat, doar nu eram proşti să spunem «nu vrem».”
SORIN RADA, fost lider de sindicat


"Proiectele sunt doar poveşti, ca şi declaraţiile lui Ponta"

Se anunţă nişte schimbări…
(Fostul lider sindical zâmbeşte cu neîncredere)
Unul dintre proiectele pe care administraţia Lăzescu a vrut să le implementeze viza disponibilizarea unui procent de 10% din personal. Totul se făcea pe baza unor evaluări profesionale serioase. De la începutul administraţiei Săftoiu, s-a vehiculat un plan de reducere a cheltuielilor salariale, propus de comitetul director, cu reducerea salariilor cu 15-20%, dar fără criterii concrete. Să fim serioşi. Codul Muncii spune clar: "Salariul e sfânt". Dacă angajatul şi angajatorul nu semnează, nu cad de comun acord să modifice salariul, nu se poate umbla aici. Deci proiectele astea sunt sunt doar poveşti, aşa cum au fost şi declaraţiile politice ale domnului Ponta.
Şi comisia…
Cu excepţia domnului Cristian Zgabercea, care parcă este coproprietar TV Neptun, res-tul sunt directorii, adică aceia care au dus-o de râpă. Ei vin acum să dea şi soluţiile. Mă tem că n-o să vedem aşa ceva. Suntem cel mai bun exemplu de înţepenire în proiect.
Se vorbeşte despre "bi­sericu­ţele" în TVR.
În momentul acesta, SRTV este împărţit în nişte sectoare foarte clare. Eu le spun feude. Avem comitetul director, seniorii, apoi vasalii lor, directorii de departamente, şefii de servicii. Nu există comunicare între ei. În momentul în care se întâlnesc în comitetul director, fiecare are grijă de bucăţica lui. Titi Dincă se ocupă de artistic şi producţie, nu se bagă peste Horia Cazan, care se ocupă de departamentul tehnic şi administrativ şi, la rândul lor, ei nu se bagă peste sectorul economic.

"Dacă angajatul şi angajatorul nu cad de comun acord să modifice salariul, nu se poate umbla aici.”
Sorin Rada, fost lider sindical

CITIŢI ŞI:

  • Scandal monstru la TVRinfo.ro
  • CULISE. Televiziunea Română a făcut jocul Antenelor
  • Alexandru Lăzescu, demis de la conducerea TVR. În locul lui vine Radu Călin Cristea, un lăudător al premierului Ponta
  • Ponta şi Antonescu şi-au trimis lustragiul să depolitizeze Tvr
  • TUNUL DE LA TVR: Cum a ajuns Cosmin Cernat mare şef! Şmecherul cu şofer personal. Subalternii merg cu bicicleta pe teren