În calendarul creştin ortodox este † Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu. Zi însemnată, cu o cruce, în calendar! Şi mai sunt şi Sf. Marin şi Teostirict imnograful. O să vă întrebaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi ce este un „imnograf”. Un poet, un scriitor de imnuri bisericeşti, bizantine, gregoriene, copte. Cuvântul era folosit ca desemnarea unei meserii în primul mileniu creştin, apoi a devenit un fel de titlu.

 

În sfârşit, pe 17 martie, o sărbătoare importantă în „Kalendarul” vechi al poporului român.  Este Ziua Şarpelui, zi totemică a unuia dintre triburile vechi care au stat la baza formării populaţiilor, apoi a poporului, pe teritoriul de astăzi al României.

 

Legenda, una dintre multele legende frumoase de pe la noi, spune că lupul, vulturul, zimbrul, capra neagră şi şarpele sunt „primii strămoşi” ai triburilor neoliticului, de aici, de pe la noi, care mult mai târziu, pe scara istoriei, aveau să furnizeze însemnele heraldice respective.

 

Lupul, în special, a fost totemul celor două popoare antice care au contribuit esenţial la formarea poporului român şi a limbii române: dacii şi romanii. Se pare că puternica uniunea de triburi care avea ca totem şarpele stăpânea un teritoriu ce cuprindea Dobrogea actuală, de la marea cea mare, malul stâng al Dunării până la pădurea cea mare şi toată partea de Nord-Est a Bulgariei actuale. Încet-încet triburile care aveau ca totem lupul s-au impus, au prevalat. Totuşi, marele exilat de la Pontul Euxin, poetul Publius Ovidius Naso, pomeneşte de „marile mistere ale şarpelui”.

 

Evident, fiind între marele fluviu şi mare, triburile şarpelui aveau mulţi pescari iscusiţi. Ziua de 17 martie este ţinută cu strşnicie de pescari ca să aibă noroc la prins peşti. Sunt ritualuri complicate, care astăzi probabil că s-au uitat. Poate ţin minte vorba că dacă pescarii dorm mult de ziua Şarpelui, vor avea noroc la pescuit. Aşa ceva nu se uită!

Se scot stupii la aer liber!

 

Era şi este interzis să se spună şarpelui pe nume, sau cea mai mică aluzie la formă, sau la „şerpuit”. De aceea sărbătoarea ni s-a transmis cu numele elenizat de „Alexii” – protectorul, apărătorul, aluzie la „primul strămoş”, la cel care apăra tribul, totemul. Să ne amintim de puternicele şi bogatele colonii greceşti de la Marea Neagră care aveau strânse şi cordiale legături cu localnicii.

 

Tradiţia spune că în această zi ies gângăniile, tîrâtoarele din pământ, zeii telurici sparg cele şapte peceţi care s-au întocmit în toamnă pecetluind goangele în pământ şi începe un nou ciclu al vieţii. Sunt sărbătorile primăverii, ale echinocţiului de primăvară care cade peste câteva zile. Suntem în plin Mister Eleusis!

 

Există o frumoasă, o foarte frumoasă descriere a vieţii Cuviosului Alexie, omul cald al lui Dumnezeu, în Proloagele de la Malovăţ. Căutaţi, citiţi şi luaţi aminte!

 

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți acum câtăva vreme, poate două săptămâni, am citit în EvZ un articol foarte bun, cum sunt toate articolele din EvZ, despre sfaturile domnului Sorin Ovidiu Vîntu în ceea ce privește investițiile cu retur foarte mare. Era vorba de ceva cu mașini, nu-i așa?

Nu mare mi-a fost mirarea când am citit un articol, sub semnătura lui Nessim Ait-Kacimi ”Abou Dabi connaît la plus grande escroquerie de son histoire” într-un ziar francez, ”Les Echos”. Am consultat și ”Khaleej Times” un prestigios cotidian, de formație veche britanică, care apare la Dubai.

Bref, la Abu Dhabi și împrejurimi a funcționat o schemă, o piramidă Ponzi. Care promitea minim 70% și maxim 100% din ceea ce investeai. Rețeta acestei minuni financiare? Să știți că arabii nu sunt proști, mai ales cei din fosta Coastă a Piraților, cei din Emirate, adică, față de care am o mare slăbiciune. Sunt oameni mai frumoși, mai școliți, mai cosmopoliți, mai… altfel.

Ei, totuși, care este rețeta acestei minuni financiare din Abu Dhabi care a scos mulți bani, 1,3 miliarde de dirhami, adică vreo 355 milioane $, din buzunarele a 3.700 de investitori? Cei care au pus la punct combinația convingeau pe cei care erau interesați că totul este o afacere cu active, cu mașini de lux, pe care de altfel le puteau vedea în 16 puncte, showroom. Puteai să alegi, la termen să primești acasă o mașină luxoasă, sau echivalentul în dirhami, sau €.

423 dintre investitori au primit mașini luxoase, cele din showroom, sau zeci de milioane de dirhami și s-a făcut multă publicitate, cu mărturiile lor, a unor persoane reale, pe rețele de socializare, ceea ce a atras mulți investitori.

Jocul, s-a stricat pentru că au intervenit autoritățile. Ca deobicei. O piramidă Ponzi poate crește foarte mult, poate depăși piața națională de unde provine, sigur, dacă nu este interzisă și atacată de autorități. Sunt multe exemple în economia mondială, le dădeam la curs.

Poliția Emiratelor, prin Lt.Gen. Dahi Khalfan Tamim a declarat că i s-a părut o afacere cinstită cu automobile, până când colegii de la vamă au spus că cei care organizaseră jocul nu au mai importat nicio limuzină de lux, doar cele din showroom. Asta a dus la întreruperea lanțului. Nu au arestat pe nimeni, pentru că nu au avut pe cine. Conducătorii afacerii, capii au dispărut cu o zi înainte ca să se emită mandate pe numele lor, cu circa 310 milioane $. Poliția din Abu Dhabi i-a dat în urmărire prin Interpol. Și ce o să faceți, au întrebat jurnaliștii. O să ne rugăm la Allah, au răspuns polițiștii.

Arcana asta nu este unică. Anul trecut, 2016, a fost în Dubai o piramidă Ponzi veritabilă, de 1,1 miliarde dirhami, cu 7.200 de investitori care promitea 100% până la 150% prin speculații cu devize, în special franci elvețieni. Mereu și mereu, peste tot în lume, statul intervine când piramida a ajuns în preajma jumătății de miliard de dolari, de cele mai multe ori între 300 și 400 milioane. E o taină, de ce nu lasă statul jocul să continue, cred că este o complicitate cu organizatorii, pe cine am întrebat a dat din umeri!

Observatorii economici spun că aceste jocuri au fost posibile în conjunctura în care piețele financiare ale Golfului sunt confuze și neinteresante.

Trebuie să menționăm și părerea Marelui Muftiu Dr. Ahmad Al Haddad, exprimată la superba moschee din Dubai, într-o vineri dimineață. ”Hei, dreptcredincioși! Ați dat bani la afacerea cu mașinile din Abu Dhabi? Care dintre voi? Unu, doi… ei, sunt mulți! Ascultați și luați aminte! Profetul, slăvit să-I fie numele, a spus că și 7% este un profit bun! Cum îndrăzniți voi să credeți că puteți avea un profit de 70%, fără să munciți, fără să nădușiți, fără să vă bateți capul o secundă? A, aveați bani! Iată, nu mai aveți! V-a fost pedepsită lăcomia și prostia! Să vă rugați de o mie de ori și așa poate o să fiți iertați că mare este milostenia lui Allah!”

Cam așa mă gândeam și eu. Sorin Ovidiu Vîntu nu a fost nici primul, nici ultimul combinator din istorie.

Să nu uităm că Vladimir Ilici Lenin i-a interzis lui Stalin să-i aresteze pe toți combinatorii de după Revoluție, cei cu piața neagră, cei gen Ostap Bender, marele maestru al combinațiilor, personajul lui Ilf și Petrov. Siderat, georgianul a întrebat, de ce? Păi, a spus vicleanul Lenin, este cea mai bună metodă de compromitere a capitalului, a inițiativei particulare, a investitorilor constituiți în acționari. După ce o să le ia banii, o să vină cu toții la adăpostul puterii colective a sovietelor! Așa a fost!

Dacă eu aș fi fost un emir, undeva, cândva și Sorin Ovidiu Vîntu și-ar fi făcut jocul în emiratul meu, nu l-aș fi arestat, nu l-aș fi băgat la închisoare, ci l-aș fi chemat la palat la un șerbet de trandafiri cu sifon rece și l-aș fi făcut ministrul finanțelor. Cu niște condiții clare de creștere a nivelului de trai a poporului și de obținere de mijloace financiare pe seama străinătății. Să-și pună mintea la contribuție, să continuie jocul, poate la bursă și să dea toți banii românilor, pardon, poporului, așa cum a promis. Să-și pună mintea în slujba cui trebuie!

Dar cred că Sorin Ovidiu Vîntu este doar ceea ce se vede din aisberg. Probabil că și-a pus mintea în slujba cui trebuie! Îmi amintesc ce spunea procurorul de la Versailles, acum vreo 10-12 ani: ”Nu mai mă aburiți atâta cu progresele României! România se împarte în două: cei care au primit bani de la Vântu și cei care nu au primit!”

În orice caz domnul Sorin Ovidiu Vîntu are ucenici peste tot în lume. Și în Abu Dhabi. Mai poate fi posibilă o piramidă Ponzi, un joc de tip Caritas, sau FNI în România? Bună întrebare!

Ați observat că nu am folosit cuvinte ca înșelătorie, escrocherie etc, nu cred că este cazul. Primiți zilnic propuneri de la contabilul nigerian, pe email, ca să primiți câteva milioane de dolari, doar să vă dați datele personale și contul bancar. Puneți botul? Eu cred că nu, nu pot să cred că poate fi cineva atât de prost și lacom! Nimeni nu v-a pus revolverul la tâmplă ca să-i dați banii lui Vîntu! Eu și familia mea, nu am investit în FNI! Nici prietenii mei. Nici prietenii prietenilor mei. De ce nu l-a oprit statul pe Vântu, de la început? Pentru că statul, prin reprezentanții lui, a fost, probabil, complice la afacere!

După cum spunea Marele Muftiu, combinatorii ca Sorin Ovidiu Vîntu sancționează două păcate capitale: lăcomia și prostia! Puteți să nu fiți de acord, cred că nu este politic corect, dar acesta este adevărul, Marele Muftiu nu minte! Ca să fie clar și să nu săriți ca sirena lui Roaită, nu am luat în considerație, în mod voit, latura socială, morală sau juridică – Sorin Ovidiu Vîntu este un condamnat, fără nicio îndoială, conform legilor actuale – m-am referit doar la piramida Ponzi ca afacere și păcate capitale. Sunt multe de spus, multe de povestit, altădată!

Acum vă rog să mă scuzați, unul din finii mei vrea să-mi spună o poveste, pe Skype, despre un absolvent de MIT cu doctorat în automatică care învață roboții să… fure! Dacă este ceva interesant o să v-o spun și domniilor voastre, aveți puțintică răbdare, mâine, este, în definitiv, o altă zi!

 

 

 

 

BERBEC  Ai multă energie, ca deobicei și o atitudine mai optimistă. Norocul nu te ocolește astăzi, vezi dacă șansa care ți se oferă este pe măsura așteptărilor tale. Nu amesteca plăcutul cu utilul. Eşti făcut din pulbere de stele. Străluceşte şi adu optimism şi bine în jurul tău. Nimic nu se compară cu un zâmbet. Binele aduce bine, răul aduce mai mult rău. Nu te enerva, nu riposta, nu fi agresiv, lumea este aşa cum este şi nu poţi să o schimbi. Dar poţi să încerci!

 

TAUR   Eşti cuprins de o stare de nelinişte, fără motiv şi explicaţie. Poate ești prea obosit, poate vremea în schimbare este de vină, stelele spun că trebuie să zâmbeşti şi să fii optimist! Ziua este favorabilă pentru obţinerea de ceva putere, de mai multă libertate personală. De fapt este vorba de încununarea unor eforturi trecute, rezultate care îţi fac plăcere şi te fac să gândeşti că nimic nu este întâmplător sau degeaba. 

 

GEMENI  Din nou nişte veşti interesante. Lasă analiza şi sinteza, prima impresie contează! Ai date că poţi culege avantaje ce provin din aranjamentele altora, dar nu ai chef de afaceri de vineri. Fii mai convingator si insistent cind soliciti. Configuraţia stelelor arată o perioadă complexă cu multiple aspecte, care se succed rapid. Se poate spune că ziua este bună dacă nu ceri prea mult de la cei din jur. Pentru că ţie, dacă nu-ţi place ceva, şi nu-ţi place – este să fii refuzat!

 

RAC   Nu te izola, nu da curs impulsului de singurătate, de politică a struţului. Stai în preajma celor dragi, celor care ţin la tine şi nu îţi fac probleme. O zi mai delicată, emoţional vorbind! Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva situaţia. Nu cheltui cu gândul aiurea sau sedus de reclame! Abia pe seara iţi vei aminti ca ai uitat un lucru relativ important, dar este deja prea tarziu ca sa mai poti face ceva, asa incât vezi cum se poate repara situaţia!

 

LEU  Nu e indicată schimbarea la care te gândeşti. Fii atent la promisiunile pe care le faci, nu te băga în sufletul altora! După o dimineaţă densă, este bine să eviţi efortul fizic, relaxeaxă-te! Prudenţa şi diplomaţia trebuie să te caracterizeze astăzi, fiind comportamentul oficial preventiv. Poate si faţă de anturaj, in general. Dorinţele şi pasiunile sunt sursele necazurilor, spune o vorba din Orient. Trebuie să-ţi stăpâneşti pornirile, să dai dovadă de calm, aşa o să te bucuri de o mare libertatea individuala.

 

FECIOARĂ   Program de vineri – simţi nevoia să te implici mai mult în proiectele care au drept scop îmbunătăţirea calităţii vieţii tale. Exigenţele tale pot contraria pe cei din jur, oferă explicaţii! Dacă ai vreo afacere de încheiat, o tranzacţie de aranjat, perioada dimineţii zilei de astăzi este indicată. Carsima personală este, de asemenea, în creştere, profită pentru promovarea intereselor tale. Spiritele sunt agitate şi de vremea aiurea şi de vremurile nesigure. Şi tu eşti un “spirit agitat” din născare aşa că atmosfera înconjurătoare nu prea te afectează.

 

BALANŢĂ   Fii prudent şi precaut, dacă conduci maşina şi mai ales în convorbirile la telefon. Evită nepăsarea şi mai ales graba. Nu lăsa lucrurile neclare şi nu pleca la drum lung, mai ales pe seară! Anturajul, lumea în general este cam pe dos şi semnalele nu vor întârzia să apară. Tu nu trebuie să faci nimic, să laşi lucrurile să curgă, pentru că aspectele nefavorabile nu te interesează decât indirect, mai mult ca atmosferă, decât ca domenii traduse în bani, dragoste, sănătate şi putere. 

 

SCORPION  Există un decalaj, în timp, spaţiu şi calitate, între realitate şi proiectele tale. Ai o voinţă de fier, dar astăzi nu ai atâta energie ca să faci oamenii să acționeze după dorinţa ta! Nu mai răspandi şi comenta zvonurile catastrofice şi veştile alarmante, care nu fac decat sa te abata de la propriile tale probleme. Asta dacă nu eşti jurnalist. Gandirea pozitiva si arborarea unui zambet permanent te fac astazi sa obtii sprijin chiar de la persoanele care nu te plac asa de mult.

 

SĂGETĂTOR  Cu toate că e o zi bună, trebuie să rămâi în anonimat, nu ieşi în evidenţă, rămâi ascuns în fluxul principal! Aşa poţi să eviţi situaţii în care eşti pus la treabă, sau ţi se cer explicaţii! Parcă eşti un automobil cu frâna de mână trasă. Oboseşti repede şi uiţi lucruri mai mărunte sau mai importante. Este bine să te cruţi în acestă perioadă. Astăzi, cu toată tenacitatea ta proverbială, abia aştepţi să ajungi acasă. Este bine să faci ceva relaxant, să te joci cu căţelul, sau cu pisica, să uzi şi să îngrijeşti plantele. Strict interzis să te uiţi la televizor. Bine, ai voie la Discovery, muzică sau la desene animate! 

 

CAPRICORN   Nu forţa găsirea unei soluţii, temporizează. Poate să fie o noua redistribuire a intereselor celor din jur. Conflict dintre ceea ce vrei şi ce găseşti. Nu te grăbi, urmăreşte ce se întâmplă! Stelele te sfatuiesc sa leneveşti un pic mai mult astazi, vineri, pentru ca te asteaptă un weekend dens, obositoar şi plin de evenimente neaşteptate. Ceaiul verde, vitaminele naturale şi mierea de tei te ajuta să suporţi mai bine vremurile tulburi şi vremea capricioasă. Ar fi bine să amâni ceea ce ţi-ai pus în gând, pentru că Luna afectată şi elementul apă, sau alt lichid nu iţi sunt favorabile astazi.

 

VĂRSĂTOR  Astăzi străluceşti în arta de a te face plăcut, de a spune fiecăruia ceea ce vrea să audă şi de aceea primeşti relativ uşor ajutorul de care ai nevoie. Atenţie, nu cere bani, doar servicii! Astazi horoscopul tau îți indică să gândești pozitiv și să nu mai bombani tot timpul ca pe vremurile astea nu impresionezi pe nimeni! Nu prea ai ambitie profesionala si stagnezi pe o pozitie care oricum te nemultumeste. Hai, mai mult curaj, îndrăzneşte! Unde îţi este tupeul? Sau, este o întrebare indiscretă!

 

PEŞTI   Conjunctura pare că este favorabilă, în special la serviciu, la muncă. Cu tact şi calm poţi rezolva micile nelipsite neplăceri cotidiene. Zâmbeşte mult şi nu te lăsa provocat. O zi bună! Trebuie să-ţi modulezi afacerile de aşa natură încât varietatea şi diversitatea mare a surselor de venit să asigure încasări relativ constante. Pe de altă parte nu spera şi nu ai teamă, se schimbă totul dar nu se urneşte nimic sau nu se schimbă nimic dar totul se transformă. Aparenţele înşeală, cel mai adesea!