Evenimentul Zilei > Justitie > Sorin Ovidiu Vântu ar fi plătit șpaga de un milion de euro, după trei luni de la discuția cu Bogdan Olteanu. DNA trebuie să lămurească de ce presupusa șpagă s-a plătit după și nu înainte!
Sorin Ovidiu Vântu ar fi plătit șpaga de un milion de euro, după trei luni de la discuția cu Bogdan Olteanu. DNA trebuie să lămurească de ce presupusa șpagă s-a plătit după și nu înainte!

Sorin Ovidiu Vântu ar fi plătit șpaga de un milion de euro, după trei luni de la discuția cu Bogdan Olteanu. DNA trebuie să lămurească de ce presupusa șpagă s-a plătit după și nu înainte!

În motivarea încheierii penale prin care viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu (foto), a fost plasat în arest la domiciliu, ca urmare a acuzației penale că ar fi luat mită suma de un milion de euro, sunt câteva semne de întrebare care nu au fost lămurite de procurorii DNA.

În primul rând, DNA București susține că liberalul ar fi primit mită pentru a intermedia numirea ziaristului Liviu Mihaiu, pe funcția de guvernator al Deltei Dunării, ceea ce în termeni penal se traduce prin trafic de influență. Procurorii susțin, pe baza unor probe indirecte, că Bogdan Olteanu a luat suma de un milion de euro, pentru acest serviciu. Aceste probe indirecte sunt declarații ale unor martori sau denunțători, și câteva interceptări a unor convorbiri telefonice purtate de Sorin Ovidiu Vântu, și o altă persoană, în care se vorbește despre viitoarea numire a lui Mihaiu pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii ar fi ajuns la PNL în timpul campaniei electorale din 2008

Cronologic, pornind de la încheierea penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, rezultă că presupusa șpagă s-a plătit după o perioadă mai lungă de timp, după data numirii lui Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei. Acest lucru înseamnă că, fie Olteanu are dreptate și nu a luat un ban de la Vântu, fie a fost de acord ca acesta să finanțeze campania electorală a PNL. Declarația făcută de denunțătorul Eftime Ion, la DNA, arată că banii s-au dat la sediul PNL.

Astfel, Liviu Mihaiu a fost numit în data de 16 septembrie 2008, iar șpaga s-a plătit după data de 1 noiembrie 2008, fără a exista o dată concretă și certă. Alegerile generale din anul 2008 s-au desfășurat în data de 30 noiembrie, fapt ce duce la concluzia că dacă banii s-au dat, atunci s-au dat la scurt timp de la începerea campanieielectorală a PNL.

Întâlnirea dintre Sorin Ovidiu Vântu și Bogdan Olteanu s-a derulat în data de 31 iulie 2008, iar cu această ocazie cei doi ar fi vorbit despre numirea lui Mihaiu în funcția mult dorită. De ce a fost nevoie să trecă trei luni de zile, pentru ca banii să fie încasați ca mită, fie de Olteanu, fie de PNL, este o întrebare la care DNA nu a oferit un răspuns.

Derularea faptelor arată că, Sorin Ovidiu Vântu i-a dat dispoziție lui Ion Eftime, unul dintre oamenii lui de încredere să retragă dintr-o firmă din Bulgaria, IT Media Productions, suma de un milion de euro, în trei tranșe. Acest lucru s-a întâmplat în datele de 28,29 și 30 octombrie, adică la mai bine de trei luni de la discuția privind numirea lui Mihaiu, la sase săptămâni de la numirea acestuia în funcția mult dorită. Banii au fost scoși în numerar și aduși în România la purtător. Apoi ar fi fost livrați la sediului unui partid politic, chiar de Ion Eftime.