Sorin Grindeanu spune că este de o importanță crucială pentru România să atingă obiectivul de deficit, deoarece există amenințarea suspendării fondurilor europene.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că toate proiectele desfășurate la Ministerul Transporturilor sunt finanțate cu resurse europene. Și, într-un astfel de scenariu, toate activitățile de construcție ar fi în pericol de a fi oprite.
Suspendarea fondurilor europene amenință proiectele din transport, avertizează Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu afirmă că, în ultimii doi ani, bugetul Ministerului Transporturilor a înregistrat aproape o dublare.
La sfârșitul anului 2021, bugetul se situa la nivelul de 14 miliarde de lei, iar în prezent, suma aproape că a atins 30 de miliarde de lei. În acest moment, sunt în derulare numeroase proiecte și contracte semnate.
De asemenea, este important de menționat că toate aceste investiții majore sunt finanțate exclusiv din surse europene. Fără a beneficia de alte surse de finanțare.
Ministrul declară că România nu-și permite să ajungă în situația în care se discută despre posibilitatea suspendării fondurilor europene sau neîndeplinirii obiectivului de deficit.
În aceste circumstanțe, toate proiectele în curs de desfășurare ar fi suspendate. El subliniază că acest scenariu nu reprezintă o opțiune dorită pentru țară.
„Dacă UE ne taie fondurile din PNRR, la Transporturi în acest moment absolut toate proiectele rămân fără finanțare, totul se oprește. Companiie nu lucrează fără să fie plătite”, a spus Sorin Grindeanu.
Deficitul bugetar riscă să crească și mai mult
Ministrul Transporturilor a subliniat că în cazul Ungariei, s-a ajuns într-o situație în care fondurile europene au fost suspendate. Și că, din perspectivă economică, lucrurile nu evoluează într-o direcție favorabilă pentru aceștia, iar această realitate este evidentă.
Referindu-se la un avertisment emis de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a menționat că există un pericol ca la sfârșitul anului instituțiile să înregistreze cheltuieli semnificative, ceea ce ar putea conduce la o creștere bruscă a deficitului bugetar.
„Într-adevăr, trebuie să fim foarte atenți”, a spus el la digi24.
Sorin Grindeanu a punctat că e vorba mai degrabă de alte cheltuieli decât despre banii de investiții. Și asta pentru că achizițiile de mobilă și sau mașini se fac de obicei în luna decembrie.
Cine este Sorin Grindeanu?
Sorin Grindeanu este un politician român născut la 5 decembrie 1973, în Caransebeș, Caraș-Severin. A avut o carieră politică diversificată, ocupând diverse poziții de conducere în cadrul guvernului României și al altor instituții.
- Educație și formare: Grindeanu este absolvent al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Matematică, Secția Informatică. De-a lungul anilor, a participat și la alte programe educaționale, inclusiv la Universitatea din Bologna și Universitatea Beckett din Leeds. În 2013, a absolvit un program postuniversitar în domeniul Științelor Militare la Academia Națională de Informații.
- Carieră politică: Sorin Grindeanu a devenit membru al PDSR în noiembrie 1996. A ocupat poziții de conducere în cadrul Partidului Social Democrat (PSD), inclusiv ca președinte al filialei PSD Timiș și vicepreședinte al partidului. În cadrul guvernului României, a fost Ministrul transporturilor și infrastructurii, Ministrul comunicațiilor și societății informaționale, și cel de-al 65-lea prim-ministru al României, între 4 ianuarie 2017 și 29 iunie 2017. Mandatul său de prim-ministru a fost marcat de controverse, în special de o tentativă de a amnistia anumite fapte penale, care a provocat proteste publice masive.
- Alte funcții: Grindeanu a fost, de asemenea, președinte al Consiliului Județean Timiș și a condus Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). În timpul mandatului său la ANCOM, a luat măsuri împotriva unor site-uri care manifestau scepticism față de abordarea autorităților în lupta împotriva COVID-19.
- Familia: Părinții lui Grindeanu au fost profesori, iar tatăl său, Nicolae Grindeanu, a avut, de asemenea, un rol activ în politica locală.
- Publicații: Grindeanu se menționează ca autor sau coautor al unor cărți, publicate în perioada când era asociat cu Universitatea de Vest din Timișoara. Cu toate acestea, există unele incertitudini legate de exactitatea referințelor bibliografice asociate cu aceste lucrări.
În general, Sorin Grindeanu este un om politic cu o carieră vastă în politica românească, fiind cunoscut pentru diversele poziții de conducere pe care le-a ocupat, dar și pentru controversele care au marcat unele dintre mandatele sale.