În „coincidența” de față este vorba de Sorin Grindeanu, premierul desemnat de președintele Iohannis prin SMS. Mutarea- surpriză aparține unor judecători din Timișoara și a avut loc chiar în ultima zi a anului 2016, sâmbăta, într-un dosar ce frige, pentru că speța – echipa de fotbal Poli Timișoara – are legătură și cu omul care, în aceste zile, face guvernul împreună cu șeful său ,Liviu Dragnea. Vineri, 30 decembrie, Evenimentul zilei a publicat faptul că primul-ministru desemnat Sorin Grindeanu ar putea căpăta calitatea de suspect în Dosarul Poli Timișoara, în care deja sunt inculpați fostul primar al orașului, Gheorghe Ciuhandu, și alți funcționari ai primăriei. Toți sunt acuzați de abuz în serviciu, după ce procurorii au constatat că, în 2008-2011, au finanțat fraudulos echipa de fotbal, patronată, la vremea respectivă, de Marian Iancu. E vorba de peste 31 de milioane de lei, iar dosarul se află deja pe rolul Tribunalului Timiș. Noutatea informației, publicată vineri, 30 decembrie, de EVZ, era că a apărut un denunțător în acest dosar. Acesta a sesizat procurorul că și Sorin Grindeanu trebuie să fie judecat cu lotul primăriei, fiindcă avea calitatea de viceprimar și a semnat și el o dispoziție de plată către Poli Timișoara.

De altfel, procurorul DNA care a instrumentat dosarul a primit, în cursul urmăririi penale, un răspuns din partea Primăriei Timişoarei, document care certifică faptul că Grindeanu a semnat o ordonanţare de plată prin care au fost viraţi bani către Politehnica Timişoara (Ordonanţarea nr.75/18.01.2010 – prin care s-a plătit suma de 300.000 de lei). Cu toate acestea, Grindeanu nu apare în dosarul trimis la Tribunal, procurorul ignorând actul. De curând, însă, unul dintre suspecţii din dosar s-a autodenunţat şi a solicitat DNA Timiş să-l citeze de urgență, cu mandat de aducere, şi pe fostul viceprimar Sorin Grindeanu, pentru a-i aduce la cunoștință calitatea de suspect. Din cauza minivacanței de sărbători, nu am reușit să aflăm de la procurori exact data la care a fost făcut autodenunțul. Știm, însă, că din cauza unui dosar penal, procurorul de caz a părăsit DNA. E important ca să înțelegem dacă omiterea lui Grindeanu din dosar sau apariția bruscă a acestui autodenunț trebuie citită în altă cheie.

Motivarea denunţului este legată de faptul că toţi ceilalţi suspecţi, primarul Ciuhandu și foștii angajați ai Primăriei Timișoara, doresc o judecată unitară şi imparţială, la care ar trebui să ia parte şi Sorin Grindeanu, tot în calitate de suspect. DNA nu l-a citat încă pe Grindeanu. Despre toate acestea, premierul propus de PSD a spus că nu a beneficiat de niciun venit de la clubul de fotbal şi nici nu a fost chemat la DNA. „Nu am niciun fel de problemă. Nu am probleme legate de Poli”, a declarat Grindeanu. Dosarul se judecă, însă, la Tribunal, iar următoarea ședință va avea loc pe 11 ianuarie. Primăria Municipiului Timişoara a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 31.669.417,71 lei.

Coincidența face că imediat după apariția în presă a informației despre implicarea lui Grindeanu în finanțarea echipei de fotbal a lui Marian Iancu, o instanță de la Tribunalul Timișoara dă sentința într-un alt dosar privind tot finanțarea Poli Timișoara. De data aceasta este vorba despre dosarul în care sunt inculpați șefii Consiliului Județean Timiș. Constantin Ostaficiuc, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș în perioada 2004-2012, a fost condamnat, de către Tribunalul Timiș, la închisoare cu executare în dosarul finanțării ilegale a echipei de fotbal Politehnica Timișoara. Sentința, pronunțată în cursul zilei de vineri, a fost făcută publică de portalul instanțelor, în ziua Revelionului. Astfel, Tribunalul Timiș l-a condamnat pe Ostaficiuc la patru ani și șase luni de închisoare cu executare și interzicerea drepturilor pentru o perioadă de trei ani după ispășirea pedepsei. Fostul manager al clubului, Gheorghe Chivorchian, s-a ales și el cu o pedeapsă de trei ani și zece luni de închisoare, iar alți reprezentanți ai clubului au primit și ei câte trei ani de pușcărie. O sentință menită să dea fiori și inculpaților din Dosarul Poli-Primărie!

În continuarea acestor discrete întâmplări de sfârșit de an, n-ar fi o mirare prea mare să ne trezim că, pe 11 ianuarie, când ne pregătim probabil de validarea noului guvern de către Parlament, DNA Timiș, în urma autodenunțului primit, să-l fi introdus în dosarul cu lotul de la Primăria Timișoara și pe „suspectul” Sorin Grindeanu, fost viceprimar. Ar fi de râsuplânsu să constatăm atunci că ne-am ales cu Guvernul „Ghinionul Meu”!