Schimbări în Educație. Vacanță mai scurtă, an școlar mai lung. Argumentele ministrului Cîmpeanu

elevi

Ministrul Educației a declarat că dorește prelungirea anului școlar deoarece, în opinia sa, suntem printre ultimele țări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor, iar acest lucru trebuie schimbat începând cu 2022.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, propune ca din toamna anului 2022 să fie lungită perioada anului şcolar. Ministrul a explicat că a făcut o propunere în acest sens chiar pentru anul şcolar 2021-2022, dar că aceasta nu a fost acceptată, fiind invocată predictibilitatea,

Ministrul Educației vrea creșterea duratei anului școlar începând cu 2022

„Structura anului şcolar pentru anul şcolar 2021-2022 este deja stabilită. Mai departe, din toamna anului 2022, am făcut publică opinia mea, pe care o susţin: este nevoie de o creştere a duratei cursurilor. Suntem printre ultimele ţări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe durata crizei sanitare au fost foarte mari – nu numai în România, este drept – ele vor trebui să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând, este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri”, a declarat  ministrul Educaţiei, duminică seară.
Ministrul Cîmpeanu a fost întrebat despre propunerea făcută de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, care a afirma că pentru următoarea perioadă durata vacanţei de vară ar trebui redusă la o lună, actualul deţinător al portofoliului Educaţiei a răspuns că „vacanţă de vară mai scurtă, asta înseamnă perioadă de cursuri mai lungă”, el arătând că „este nevoie de acest lucru”, însă propunerile în acest sens pentru extinderea perioadei de cursuri din anul şcolar următor, care începe în toamnă, „acestea nu au fost acceptate”.

Într-un ciclu de învăţământ de 12 ani, un elev din Germania învaţă cu doi ani şi jumătate mai mult decât un elev din România

„Nu ştiu şi nu vreau să vă răspund acum cu privire la ipoteza unei vacanţe de vară de o lună. Nu mă antepronunţ, dar cu siguranţă vacanţa de vară ar trebui să fie mai scurtă”, afirmă ministrul Cîmpeanu.

În prezent conform ministrului, perioada anului şcolar durează, în România, 34 de săptămâni, fiind mai scurtă decât în multe ţări europene. Astfel, într-un ciclu de învăţământ de 12 ani, un elev din Germania învaţă cu doi ani şi jumătate mai mult decât un elev din România.

Ministrul Educației a vorbit și despre sesiunea examenului de Bacalaureat 2021 care începe mâine, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română. Sorin Cîmpeanu a declarat că nu acceptă ”formulări de tip capcană”.

„Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen național”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, subliniind că la examenul de Bacalaureat nu trebuie să li se întindă capcane elevilor.

„Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor. Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ.”, a mai spus ministrul Educației la Digi24.