Deşi este lideră în campionatul Spaniei, la cinci puncte distanţă de rivalii de la FC Barcelona, echipa Real Madrid continuă să fie umilită în duelurile directe cu formaţia catalană.
Trupa pregătită de Pep Guardiola s-a impus cu scorul de 2-1 pe "Santiago Bernabeu", miercuri seară, în manşa-tur din sferturile de finală ale Cupei Spaniei, la capătul unui joc pe care l-a controlat de la un capăt la altul.
Conform statisticii publicate de cotidianul spaniol "Marca", Barcelona a avut posesia mingii 71 la sută din timpul de joc, a tras 5 şuturi pe poartă (faţă de două, ale gazdelor), iar raportul cornerelor a fost de 8-1 în favoarea oaspeţilor.
Cei de la Real nu s-au remarcat decât prin faulturile dure şi gesturile nesportive pe care le-au comis asupra adversarilor. Norocul madrilenilor s-a numit arbitrul Muniz Fernandez, care, printre altele, l-a iertat de eliminare pe Pepe, care l-a călcat intenţionat pe mână pe Messi, în momentul în care acesta era întins pe gazon.
Arogantul Mourinho şi-a pus cenuşă în cap
La fel ca şi în partida din campionat, disputată în decembrie anul trecut şi încheiată cu scorul de 3-1 în favoarea fotbaliştilor "blau-grana", elevii lui Jose Mourinho au marcat primii, dar au sfârşit prin a părăsi terenul învinşi.
Miercuri seară, scorul a fost deschis de Cristiano Ronaldo, după 11 minute trecute de la startul partidei, dar catalanii au întors rezultatul în favoarea lor prin golurile reuşite de Puyol (49) şi Abidal (76).
Returul acestei "duble" este programat miercuri, 25 ianuarie, pe arena "Nou Camp". La sfârşitul meciului, sătui de eşecurile pe care favoriţii le suferă pe bandă rulantă în duelurile împotriva catalanilor, fanii madrileni şi-au fluierat copios favoriţii.
Portughezul Jose Mourinho, antrenorul echipei Real, şi-a asumat vina înfrângerii, dar, în acelaşi timp, a făcut şi o nouă dovadă a aroganţei sale în momentul în care s-a referit la reacţia suporterilor de pe "Santiago Bernabeu".
"Înţeleg mereu ce se întâmplă în tribune, dar nu ascult niciodată, nici înainte, nici după meci, ce strigă publicul. Responsabilitatea este a mea, mai ales atunci când echipa pierde. Victoria are mulţi părinţi, dar înfrângerea – doar unul", a spus Mourinho după meci.
De partea cealaltă, Pep Guardiola, antrenorul Barcelonei, nu a destupat şampania după acest succes: "Calificarea nu este încă jucată. Real Madrid e o echipă care luptă până la final".

"Responsabilitatea este a mea, mai ales atunci când echipa pierde. Victoria are mulţi părinţi, dar înfrângerea – doar unul. Sunt conştient de asta.“

JOSE MOURINHO, antrenorul echipei Real Madrid

"SORINACCIO" ACUZĂ
"Carvalho este depăşit pentru fotbalul actual!"
Sorin Cârţu (56 de ani), antrenor liber de contract după ce s-a despărţit în primăvara anului trecut de Steaua, nu şi-a ascuns niciodată simpatia pentru Jose Mourinho. După meciul de miercuri seară, însă, Cârţu susţine că Mourinho nu este un antrenor potrivit pentru Real Madrid.

EVZ: Vă mai miră faptul că Real Madrid a pierdut din nou în faţa Barcelonei, domnule Cârţu?
Sorin Cârţu:
Nu mai e nicio surpriză ca Barcelona să bată Realul. Surpriză e doar că un antrenor ca Jose Mourinho nu găseşte antidotul pentru a contracara jocul catalanilor. Madrilenii au pierdut ultimele două meciuri cu barcelonezii ca o echipă mică! Au condus, dar n-au reuşit să ţină de rezultat. O formaţie cu pretenţii n-are voie să piardă un joc după ce deschide scorul.
V-aţi schimbat părerea bună pe care o aveaţi despre Mourinho?
Îl apreciez şi acum, dar nu-i merge lui cu Guardiola. Nu înţeleg de ce se încăpăţânează să joace împotriva Barcelonei la fel cum a făcut-o când era la Inter şi a trecut de catalani în semifinalele Ligii Campionilor. Acolo i-a mers, pentru că avea fotbalişti de caracter, dar la Real Madrid sunt doar jucători cu nume, dar care nu ştiu să muncească, să sufere, pentru a învinge.
Totuşi, în campionat, Real e pe primul loc…
I-a mers bine cu echipele mici, dar campionatul e lung. Chiar şi dacă Real va lua titlul, nu ştiu dacă suporterii îl vor ierta pe Mourinho pentru eşecurile suferite în faţa rivalilor de la Barcelona şi pentru modul în care abordează aceste jocuri. Madrilenii sunt obişnuiţi ca favoriţii lor să joace ofensiv, spectaculos, şi nu ştiu cât vor mai suporta să înghită astfel de umilinţe. Real Madrid nu i se potriveşte lui Mourinho.
De gestul urât comis de Pepe asupra lui Messi ce spuneţi?
Este un gest incalificabil! Astfel de reacţii trădează neputinţa, frustrarea. Fără discuţie, Pepe ar fi trebuit să ia "roşu", ca şi Carvalho, de altfel. Chiar nu înţeleg de ce Jose Mourinho continuă să se bazeze pe acest Carvalho! E un jucător neputincios, fricos… Ce mai, Carvalho este depăşit pentru fotbalul actual! Nu-mi explic de ce, la bugetul de care dispun, madrilenii nu aduc un jucător mai bun în locul lui.

PĂREREA "SPANIOLULUI" GÂLCĂ

"Prin tot ceea ce face, Mourinho îi motiveză pe cei de la FC Barcelona"
Fostul internaţional Constantin Gâlcă (39 de ani) este stabilit de ani buni în Spania, ţară în al cărei campionat a jucat timp de 10 ani, la echipele Mallorca (1996-1997), Espanyol Barcelona (1997-2001), Villarreal (2001-2003), Zaragoza (2003) şi Almeria (2003-2006).
După ce a pus capăt activităţii de jucător, Gâlcă s-a orientat către o carieră de antrenor şi a pregătit, în perioada 2009-2010, echipa secundă a celor de la Almeria.

Într-un interviu acordat ieri, pentru EVZ, fostul tricolor a povestit cum a fost privit în Spania duelul de miercuri seară dintre Real Madrid şi FC Barcelona.
Costel Gâlcă a precizat că succesul catalanilor nu-i mai surprinde nici măcar pe suporterii din capitala Spaniei, care, înainte de meci, recunoşteau că ar fi o mare surpriză dacă duelul s-ar încheia cu un alt rezultat în afară de victoria Barcelonei.
"Real a scăpat ieftin"
EVZ: Costel, cum s-a văzut din Spania meciul de miercuri seară, dintre Real Madrid şi FC Barcelona?
Constantin Gâlcă: Un astfel de meci suscită întotdeauna un interes deosebit, indiferent de competiţia în care se dispută el. La fel a fost şi acum, numai că toată lumea se aştepta să învingă FC Barcelona. Nici măcar suporterii Realului nu-şi făceau iluzii prea mari, recunoşteau şi ei înainte de meci că oricare alt rezultat în afara victoriei Barcelonei ar fi o surpriză. În momentul de faţă, Real Madrid este o echipă mică în faţa Barcelonei.
Cu toate acestea, Real este lider în clasamentul din Primera Division, cu un avans de cinci puncte în faţa Barcelonei.
Corect. În campionat, Real Madrid are un parcurs mai constant decât Barcelona, care s-a mai împiedicat în meciuri unde nimeni nu s-ar fi aşteptat. În plus, la unele jocuri, elevii lui Guardiola au fost şi dezavantajaţi de arbitraje. În meciurile directe, însă, catalanii îşi surclasează clar rivalii în ultima vreme.
Dacă la un meci cu Getafe, să zicem, cei de la Barcelona sunt mai relaxaţi, un duel cu Real Madrid îi ambiţionează enorm. Plus că, prin tot ceea ce face, Jose Mourinho îi motivează şi mai mult pe cei de la FC Barcelona (n.r. – râde).
Cum îţi explici faptul că Jose Mourinho nu găseşte antidot la jocul catalanilor, aşa cum a reuşit când era la Inter Milano?
La Inter Milano era o altă situaţie. Fotbaliştii italieni au cultura jocului defensiv, organizat, iar Mourinho crease acolo o echipă scurtă, care, la acel meci cu Barcelona, din Liga Campionilor, a închis perfect culoarele. La Real, însă, e mai greu să reuşeşti asta. Barcelona îi surcalsează clar pe madrileni la mijlocul terenului. Catalanii îi au acolo pe Iniesta, pe Xavi, pe Busquets… Celor de la Real lear mai trebui un jucător valoros alături de Xabi Alonso.
Spuneai că, în campionat, Barcelona a fost dezavantajată în câteva rânduri de arbitraje. Este Real favorita arbitrilor, mai ales că, în acest meci, Pepe a fost iertat de eliminare?
Nu ştiu dacă arbitrii chiar trag cu madrilenii sau sunt greşeli întâmplătoare. Cert e că Real a scăpat ieftin. Acel gest al lui Pepe a scandalizat întreaga Spanie! El a mai avut astfel de ieşiri şi în alte meciuri.
Fără discuţie, ar fi trebuit eliminat. Mă aştept, totuşi, să fie suspendat de comisiile federale, pe baza probei video, pentru că se vede clar cum l-a călcat pe Messi. De asemenea, pentru faulturile comise, cred că ar fi trebuit să ia "roşu" şi Coentrao, şi Carvalho.
CRITICI
Rooney l-a numit "idiot" pe cotonogarul Pepe
Frustrarea a atins cote maxime în tabăra celor de la Real, în condiţiile în care aceştia n-au obţinut decât un singur succes în faţa rivalilor de la FC Barcelona, în ultimele nouă confruntări.
Miercuri seară, în timp ce elevii lui Pep Guardiola încântau spectatorii şi telespectatorii cu jocul încântător de pase, madrilenii au încercat să-şi compenseze neputinţa apelând la tot felul de gesturi nesportive, precum faulturi grosolane ori simulări.
Cel mai urât moment al partidei a fost însă acela când madrilenul Pepe l-a călcat intenţionat pe mână pe Messi, întrun moment în care argentinianul se afla căzut la pământ. Gestul a rămas nesancţionat de arbitru, însă a fost criticat aspru chiar şi de publicaţii precum "Marca" şi "AS", recunoscute drept "ziarele de casă" ale celor de la Real.
"Ruşinos! Pepe a avut un comportament intolerabil, departe de cum ar fi trebuit să fie cel al unui fotbalist de nivel înalt", a scris "Marca", iar "AS" a completat: "Pepe şi-a etalat tot repertoriul de erori. Şi-a completat dezastrul călcându-l pe mână pe Messi".
"Pepe, afară din fotbal", a titrat şi "El Mundo Deportivo". Pentru gestul său, Pepe a fost pus la zid şi de Wayne Rooney, atacantul de la Manchester United, care a scris pe contul său de Twitter: "Pepe… Ce idiot! Astfel de oameni te fac să-ţi pierzi răbdarea".

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/SpMhYp0BxOg?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/srslKMT1k2k?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>