Sorana Cîrstea se revoltă: Ceea ce nu se vede este ascuns. Suntem folosiți în scop de câștiguri politice

Sorana Cîrstea. Sursă foto: instagram.com/soranacirstea/

România. Sorana Cîrstea a postat un mesaj detaliat pe rețelele sociale, în care a criticat comportamentul clasei politice din România în timpul în care sportivii naționali ating performanțe deosebite și a subliniat condițiile dificile în care aceștia își obțin succesele. Intervenția Soranei Cîrstea vine în contextul recentelor nemulțumiri exprimate de David Popovici, după ce a câștigat medalia de bronz la proba de 100 de metri liber la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Sorana Cîrstea a răbufnit

Sorana Cîrstea, aflată pe locul 37 WTA, a răbufnit în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris. După declarațiile făcute de David Popovici, românca și-a expus la rândul său nemulțumirile:

„Toți se bucură și se mândresc în momentul în care un sportiv român atinge o performanță. Din păcate, de 30 de ani nu se investește și nu se creează niciun fel de condiție pentru sportul românesc. Am ajuns să ne bucurăm și să trăim extazul din excepții, din unice performanțe nefirești. La fiecare întrecere suntem „David” împotriva lui Goliat. Țări mult mai mici sau mai puțin dezvoltate decât a noastră au înțeles faptul că sportul este cea mai bună carte de vizită prin care un popor își creează o identitate la nivel global”, scrie Sorana Cîrstea în mesajul său.

David Popovici. Sursă foto: Facebook

Sorana Cîrstea atrage atenția asupra condițiilor deplorabile și a politicienilor

Sorana Cîrstea a abordat în mod deschis problemele cu care se confruntă sportul românesc, subliniind că condițiile de antrenament sunt adesea deplorabile și umilitoare. În ciuda acestor dificultăți, momentul în care un sportiv român câștigă o medalie la Jocurile Olimpice sau obține un rezultat notabil la un Grand Slam este extrem de mândru și aduce o bucurie imensă la nivel național.

„În ceea ce privește orice sport din România, condițiile de antrenament sunt deplorabile, poate chiar umilitoare. Este o mândrie momentul în care un sportiv român câștigă o medalie la Jocurile Olimpice sau atinge un rezultat bun la un Grand Slam, aducând o bucurie de nedescris la nivel național. Însă aceste rezultate reprezintă cel mult 1%, mai exact ceea ce se vede. Ceea ce nu se vede este ascuns, existând zeci de mii de povești crunte care stau în spatele acestor rezultate.

Nu cerem, dar suntem folosiți în scop de câștiguri politice”, a mai scris românca.

De asemenea, Cîrstea a subliniat că, după ce sunt realizate fotografii și se oferă felicitări, atenția publică și politică se diminuează, iar sprijinul real este de scurtă durată. În timp ce sportivii sunt adesea folosiți pentru câștiguri politice, ajutorul real vine în principal de la sponsori privați, care oferă un sprijin timid, dar esențial. În comparație cu majoritatea sportivilor din România, cei din tenis beneficiază de condiții ceva mai favorabile, dar Cîrstea a avertizat că majoritatea federațiilor sportivă se confruntă cu dificultăți semnificative. În concluzie, ea a exprimat recunoștința față de toți sportivii și tinerii care, din cauza condițiilor dificile, nu au reușit să ajungă la potențialul lor maxim.

David Popovici și-a spus și el nemulțumirea

David Popovici, în vârstă de 19 ani, a obținut medalia de bronz la proba de 100 de metri liber la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, încheind astfel un ciclu olimpic impresionant. Pe lângă această realizare, Popovici a mai câștigat și medalia de aur la proba de 200 de metri liber, cucerind-o în urmă cu doar două zile. Aceste succese subliniază talentul și determinarea sa deosebită în înot, consolidându-i poziția ca unul dintre cei mai buni sportivi din lume în acest moment.

După festivitatea de premiere, Popovici a oferit un interviu detaliat pentru TVR Sport, în care a abordat problemele grave cu care se confruntă sportivii români, inclusiv condițiile precare de pregătire. Discursul său a fost un apel la acțiune, criticând în mod deschis clasa politică și cerând îmbunătățiri esențiale pentru infrastructura sportivă din România. Prin acest discurs, Popovici a dorit să atragă atenția asupra dificultăților sistemului sportiv local și să sublinieze necesitatea unor schimbări fundamentale pentru a sprijini sportivii în atingerea performanțelor la cel mai înalt nivel.

„Aceste medalii aş vrea să însemne mai multă atenţie pentru sport, nu neapărat pentru înot, ci către sport în general.

Sunt destul de multe probleme la noi în ţară, dar faptul că se investeşte atât de puţin în sport este una dintre ele.

OK, e campion olimpic, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice, dar eu în timpul iernii, când e frig, la 'Lia Manoliu' se pune un balon în care în trei minute te sufoci. Eh, noi acolo ne antrenăm, pentru că acela e bazinul din interior de la 'Lia Manoliu'...”, a spus, printre altele, Popovici.