O voce comparată cu cea a Mariei Callas. O viață plină de succes, dar trăită departe de țara în care s-a născut
Zeci de ani, soprana Nelly Miricioiu a strălucit pe toate scenele lumii. Zilele acestea artista se află în România, pentru a povesti despre succesul său, despre motivele care au făcut-o să plece din lagărul comunist din România și, spre bucuria iubitorilor de operă, pentru a susține un microrecital la Palatul Cotroceni. Nelly Miricioiu a fost un copil-minune al scenei, a început să cânte de la vârsta de cinci ani. La 9 ani studia pianul şi cinci ani mai târziu câştiga prima ei competiţie. În 1972, era cea mai tânără participantă la concursul Francisco Vinas din Barcelona, iar în 1975 primul Grand Prix în cadrul competiției „Maria Callas” din Atena. În 1981, România pierde această comoară, pentru că Nelly părăsește țara în care s-a născut. După puțin timp va debuta la Scottish Opera din Glasgow cu rolul Violetei din „La Traviata”.
Concertează de ziua ei
Stabilită în Anglia, soprana este, acum, unul dintre cele mai mari nume ale scenei lirice mondiale. S-a remarcat prin deosebita versatilitate artistică și prin repertoriul impresionant, ce se întinde de la principalele roluri ale bel canto-ului la operele veriste, până la opera modernă italiană. Luminița Arvunescu, realizator la Radio România Muzical ne invită pe 31 martie, la ora 19.00, la „Opera FANtastica”, în Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni, la o întâlnire de neuitat cu marea soprană.
De ce Nelly Miricioiu? „Pentru că, dintre sopranele contemporane care au dus mai departe faima internațională a Școlii noastre de Canto, ea ne-a rămas, poate, cea mai străină și îndepărtată. Mai poartă în suflet tristețea de a nu-și fi recuperat încă publicul și scena din țara natală, pierdute în urmă cu 35 de ani…”, spune Luminița Arvunescu.
Soprana Nelly Miricioiu este născută chiar pe 31 martie. Așa că va primi în dar căldura sufletului românesc.