Sondajele mint?! Dacă istoria se repetă, Trump îl umilește pe Biden

Donald Trump l-ar putea învinge pe Joe Biden în alegerile prezidențiale, chiar dacă diferența din sondaje este de peste 10 procente între cei doi.

Situația actuală dintre Donald Trump și Joe Biden, rivalul său din cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA, este foarte tensionată. Sondajele arată o diferență foarte mare între cei doi, dar rezultatul final ar putea schimba totul.

Istoria se repetă?!

Trecutul ne învață că de cele mai multe ori sondajele efectuate în preajma alegerilor pot fi înșelătoare. Să aruncăm o privire în anul 1948 când președintele Harry Truman a sfidat toate sondajele și presa americană și l-a învins pe Thomas E. Dewey, un adversar foarte puternic din partea republicanilor.

Cei care au făcut sondajele erau siguri că Truman nu avea nicio șansă. Unul dintre ei, Elmo Roper, era atât de încrezător în victoria lui Dewey încât a anunțat cu două luni înainte de alegeri că nu va mai publica niciun sondaj dacă nu are loc vreun miracol politic.

Rivalii de la sondaje George Gallup și Archibald Crossley își terminaseră publicațiile pe la mijlocul lui octombrie și au ratat o schimbare decisivă în numărul suporterilor lui Truman, chiar când se pregătea să își închidă campania.

Mai multe tipuri de eșec ale sondajelor politice

Când sondajele dau greș, fac asta într-o manieră total neanticipată. Erorile răsar de peste tot.

Această varietate ne ajută să explicăm de ce eșuarea unui sondaj este atât de neanticipată. Greșeala epică din 1948 nu s-a mai produs niciodată în istoria alegerilor din SUA, deși șocul provocat de victoria lui Truman ar putea echivala surpriza avută în 2016 când Donald Trump a câștigat alegerile.

Victoria lui Trump a reprezentat un alt „tip” de eșec al sondajelor. Sondajele din 2016 nu erau atât de „greșite” la nivel național, cât erau la nivel „statal”, precum s-a întâmplat în Wisconsin, pennsylvania și Michigan.

Dacă Hillary Clinton ar fi condus aceste state așa cum arătau sondajele, ar fi câștigat până la urmă alegerile prezidențiale. Dar erorile comise la nivel statal au debalansat așteptările de la nivel național, deoarece aceste sondaje tindeau să includă foarte puțini votanți „albi fără diplome de studii superioare”.

„Alunecarea de teren”

Votanții care și-au schimbat părerea între timp și ulterior și înclinația politică în timpul campaniei au dus în anul 1980 un alt model de eșec, poreclit „alunecare de teren neprevăzută”. Sondajele din acel an indicau o cursă electorală foarte strânsă între președintele Jimmy Carter și Ronald Reagan.

La finalul campaniei, cursa părea încă extrem de strânsă, dar Ronald Reagan a câștigan la o diferență de aproape 10 procente, scrie Nationalinterest.org.