Sursele postului TV afirmă că PSD a pierdut puncte importante în lupta pentru supremația politică, institutul care ar fi făcut sondajul fiind unul „apropiat de PSD”, susține Realitatea TV.

Opt din zece români spun că România se îndreaptă într-o direcţie greşită şi doar 17 procente au spus că lucrurile merg pe făgaşul normal. 

Referitor la modul în care a acţionat jandarmeria în timpul protestului diasporei, 65% spun că acţiunea în forţă a jandarmilor a fost greşită, disproporţionată şi că astfel au fost stimulate violenţele şi dezordinea. 

În acelaşi context, 62% dintre cei care au participat la sondaj sunt de părere că reacţiile guvernului şi ale liderilor PSD-ALDE au fost greşite şi menite să politizeze violenţele.

După imaginile care au făcut înconjurul lumii, cu oameni paşnici loviţi cu bastoanele şi tunurile de apă sau gazaţi, guvernul Viorica Dăncilă se mai bucură de încrederea a doar 9% din populaţie. 12 procente dintre repondenţi au spus că PSD şi ALDE ar trebui să vină cu un nou cabinet. 9% dintre participanţii la studiu au spus că vor un guvern de uniune naţională, iar 12%, că opoziţia ar trebui să preia guvernarea. Foarte important, aproape jumătate dintre români văd o soluţie în organizarea de alegeri anticipate. 

Klaus Iohannis se bucură în continuare de încrederea populaţie, așa spun aproape jumătate dintre cei care au fost intervievați. În schimb, mai bine de trei sferturi dintre români au o părere proastă despre cabinetul Viorica Dăncilă. 

PSD a pierdut şi în intenţia de vot. Dacă s-ar organiza acum alegerile europarlamentare, doar 25% dintre români ar vota candidaţii social democraţi. PNL ar strânge 21%, iar podiumul ar fi completat de Mişcarea România Împreună, cu 13 procente. 10% dintre voturi ar merge la ALDE, USR ar fi votată de 9% dintre români, în timp ce Partidul Pro România ar obţine 7%. UDMR şi PMP se află sub procentul pe care l-ar obţine candidaţii independenţi, cu 4%, respectiv 3%.

Datele au fost colectate în perioada 12-15 august. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 800 de persoane cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare este de plus/minus 3,5%. 

 

PĂREREA ROMÂNILOR DESPRE VIITORUL ŢĂRII

Credeţi că în România lucrurile merg într-o direcţie bună sau într-o direcţie greşită?

Greşită 79%
Bună 17%
Nu ştiu / nu răspund 4%

Sursa: Institut de sondare apropiat de PSD

ROMÂNII, DESPRE INTERVENŢIA JANDARMILOR

În cadrul protestelor (n.red. – 10 august), au avut loc violenţe în urma cărora jandarmeria a intervenit în forţă. După părerea dvs., intervenţia jandarmeriei a fost: 

Corectă, în respectul legii, pentru a proteja ordinea de drept 25%
Greşită, disproporţionată, stimulând mai mult violenţele şi dezordinea 65%
Nu ştiu / nu răspund 10%

Sursa: Institut de sondare apropiat de PSD

Reacţiile Guvernului şi ale liderilor PSD-ALDE, la aceste evenimente, au fost: 

Utile, echilibrate, în sensul temperării violenţelor 17%
Greşite, menite doar să politizeze violenţele şi să îşi justifice atitudinea dictatorială 62%
Nu ştiu / Nu răspund 21%

MĂSURI DUPĂ VIOLENŢA DE LA PROTESTE

După părerea dvs., consideraţi că în urma protestelor ar trebui: 

PSD-ALDE să continue să guverneze, cu Viorica Dăncilă prim-ministru 9%
PSD-ALDE să continue să guverneze, dar cu alt premier şi alţi miniştri 12%
Ar trebui să se facă un guvern de uniune naţională 9%
Ar trebui ca PSD-ALDE să plece de la guvernare, iar opoziţia să preia puterea 12%
Ar trebui organizate alegeri anticipate 40%
Nu ştiu / nu răspund 18%

Sursa: Institut de sondare apropiat de PSD

PSD, ÎN CĂDERE LIBERĂ

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare şi ar candida următoarele partide sau alianţe, dvs. cu reprezentanţii cărui partid aţi vota? 

Partidul Social Democrat 25%
Partidul Naţional Liberal 21%
Mişcarea România Împreună 13%
ALDE 10%
Uniunea Salvaţi România 9%
Partidul Pro România 7%
Candidaţi independenţi 6%
UDMR 4%
Partidul Mişcarea Populară 3%
Altul 2%

Sursa: Institut de sondare apropiat de PSD 

 

 

Te-ar putea interesa și: