Evenimentul Zilei > Economie > Sondaj IRSOP pentru darea în plată: De lege ar trebui să beneficieze doar cei care nu pot plăti creditele
Sondaj IRSOP pentru darea în plată: De lege ar trebui să beneficieze doar cei care nu pot plăti creditele

Sondaj IRSOP pentru darea în plată: De lege ar trebui să beneficieze doar cei care nu pot plăti creditele

Peste trei sferturi dintre români (77%) consideră că de prevederile legii dării în plată ar trebui să beneficieze doar cei care nu pot plăti creditele, potrivit sondajului „Opinia românilor despre Legea dării în plată", realizat de IRSOP Market Research & Consulting și preluat de Asociația Română a Băncilor.

„Majoritatea respondenților s-a pronunțat împotrivă ca beneficiarii legii să fie cei care și-au cumpărat mai multe case/terenuri și au dificultăți, fiind indicați ca beneficiari ai legii numai cei care au o singură casă (81%). De altfel, 89% dintre români consideră că este bine să existe o lege care să ajute persoanele fizice care au luat un credit și se află în dificultate financiară", scie în comunicatul emis de Asociația Română a Băncilor.

Bancherii doresc în schimb devansarea aplicării Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.
„Avantajul major al legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice față de Legea privind darea în plată este că, după insolvență, debitorul persoană fizică de bună credință poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanție, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinței de familie/terenului", scrie în comunicat.

Circa 94% dintre români doresc negocierea unei soluții în bună înțelegere cu banca și păstrarea locuinței, în situația în care au dificultăți financiare la plata creditului.

Potivit sondajului citat de Asociația Bancherilor, doar 6% dintre români doresc o lege care să prevadă desființarea unui contract semnat cu banca și renunțarea la casă (Legea privind darea în plată).

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.016 de respondenți, reprezentativ pentru întreaga populație adultă a României. Persoanele intervievate au fost selecționate în 433 de localități urbane și rurale distribuite aleatoriu pe întreaga suprafață a țării. Sondajul a fost realizat pentru Asociația Româna a Băncilor în perioada 28 martie — 1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/—3%.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: