Un nou sondaj a fost realizat de IRES pentru a evalua modul în care pandemia de COVID-19 a schimbat comportamentele sociale. Astfel, trei sferturi dintre români se tem, în această perioadă, pentru vieţile lor şi ale membrilor familiilor lor, dar susţin că respectă în totalitate indicațiile autorităților cu privire la limitarea răspândirii noului coronavirus.
Noul studiu arată o creştere a nivelului îngrijorării şi temerilor în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi faptul că românii sunt informaţi şi în mare parte dispuşi să se conformeze măsurilor pe care le iau autorităţile.
97% dintre respondenţi spun că ştiu despre instituirea stării de urgenţă şi se informează permanent despre evoluţia pandemiei. 77% respectă în general indicaţiile. Jumătate dintre români, în special femei şi vârstnici, spun că au respectat în totalitate recomandarea de a sta în casă. Dintre cei care au ieșit, majoritatea au fost bărbaţi şi au făcut-o pentru cumparături sau mers la serviciu.
O cincime dintre participanţii la studiu și-au anulat, de la apariția noului coronavirus, călătoriile în țară, iar 16% pe cele în străinătate. 15% dintre respondenți au spus că şi-au făcut provizii de alimente mai mari decât ar fi fost necesar, iar 13% au cumpărat mai multe medicamente pentru prevenirea răcelilor. Unul din cinci români au un membru de familie aflat în străinătate în zone infectate, iar 7% dintre români cunosc pe cineva întors de curând acasă care nu respectă autoizolarea sau carantina impusă de autorițăţi.
În această perioadă a crescut foarte mult credibilitatea sistemului național de sănătate. Două treimi dintre români au încredere în acest sistem, iar 84% spun că au foarte multă încredere în medicii români.
Sondajul a fost realizat luni şi marţi pe un eșantion reprezentativ la nivel național, iar marja de eroare este de plus-minus 3%, anunță Radio România Actualități.