FCSB rămâne și în 2024 cea mai iubită echipă de fotbal din România, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP. Datele studiului mai indică faptul că fotbalul este sportul favorit pentru o treime dintre repsondenți. La polul opus, schiul este cea mai nepopulară disciplină în rândul iubitorilor de sport.
Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP o treime din persoanele intervievate susțin că FCSB este echipa lor de fotbal favorită, în timp de Dinamo București și Rapid se află pe locul doi respectiv 3. Comparativ cu ultimul sondaj pe echipe de fotbal, Steaua București a fost echipa favorită pentru 51,8% dintre respondenți.
FCSB echipa favorită a românilor
Votanții AUR, bărbații, tinerii sb 30 de ani, persoanele cu educație primară, cele din regiunea Sud Muntenia au declarat că FCSB este echipa lor favorită. Astfel, în decursul unui deceniu se poate observa o scădere peste 30%, unde declin care observă la toate echipele.
FC Voluntari este singura echipă care nu a fost menționată de niciun suporter. Potrivit aceluiași sondaj, o treime dintre persoanele care au participat la sondaj susțin că fotbalul este sportul lor prefereat, urmat de handbal și tenis. O cincime dintre subiecți au declarat că nu au niciun sport favorit.
Fotbalul, sportul favorit
Aproximativ o treime dintre români au declarat că fotbalul este sportul lor favorit, 7,5% preferă handbalul, 6,4% sportul în alb, iar gimnastica și înotul sunt preferate de 4,2% respectiv 3,8%. Doar 2,4% dintre respondenți preferă voleiul. Patinajul a fost menționat de 1,9%, baschetul de 1,5%, iar schiul de 1,2%.
Sporturile cu motor nu sunt populare în rândul românilor, au o cotă de popularitate de sub 1%. Peste o cincime din participanții la sondaj nu au o disciplină favoriă, 1% nu au răspuns, iar 14,9% au indicat alte sporturi.
Fotbalul este preferat cu precădere de bărbați, de persoanele cu educație primară și medie, cele din mediul rurar și orașele mici și mijlocii. La polul opus, reprezenantele sexului frumos au decclarat că nu au un sport favorit.
Peste o treime din participanți au indicat FCSB ca echipa favorită
O treime din personajele care au participat la studiu (33,4%) indică FCSB ca echipa favorită din Superliga. La mare distanță, pe locurile doi respectiv 3 se clasează Dinamo București și Rapid cu 6,4%, repectiv 4,9%. Următoarele echipe în topul celor mai iubite cluburi de fotbal sunt CS Universitatea Craiova cu 4%, CFR Cluj cu 3,1%.
Farul Constanța a fost menționată de 2,1%, Petrolul Ploiești de 1,3%, iar Sepsi 1,1%. Au obținut sub 1% FC U Craiova, CSM Politehnica Iași, UTA Arad, FC Hermannstadt, Universitatea Cluj și FC Botoșani. Aproximativ 35% din persoanele intervievate nu indicat nicio echipă favorită.
Persoaele care tind să nu aibă o echipă favorită de fotbal sunt în general femei, locuiesc în Regiunea Nord-Vest sau obțint venituri foarte mari.
Date comparative
„INSCOP Research a măsurat popularitatea echipelor de fotbal în urmă cu 11 ani, în 2013, respectiv la începutul acestui an. Se observă anumite evoluţii în sensul în care ponderea persoanelor care au răspuns la această întrebare deschisă este mai mare în 2024 comparativ cu 2013.
În 2024, FCSB este de departe cea mai populară echipă pentru o treime dintre respondenţi (33,4%) urmată la distanţă de Dinamo Bucureşti care are de 5 ori mai puţini suporteri (6,4%) şi Rapid Bucureşti (4,9%). De asemenea, 34,6% declară că nu au o echipă favorită.
Comparativ, în 2013, Steaua Bucureşti era preferată de jumătate dintre respondenţi (51,8%). Urmată de Dinamo Bucureşti (8,8%) şi Rapid Bucureşti (5,6%). Se observă o scădere a procentului celor care aleg FCSB, comparativ cu opţiunea Steaua Bucureşti din 2013, corelat cu o creştere în 2024 a procentului celor care declară că nu au o echipă favorită de la 34,5% la 19,1%. O posibilă explicaţie a acestor evoluţii ar putea fi legată de sciziunea dintre FCSB şi CSA Steaua Bucureşti”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Sondajul INSCOP s-a desfășurat în perioada 16-24 ianuarie. Datele au fost culese prin meteoda CATI. Eșantionul a fost de 1.100 de persoane cu vârste de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă este +/- 2,95% la un nivel de încredere de 95%.