Sondaj în Republica Moldova. Peste 50% dintre moldoveni nu vor unirea cu România

Societatea din Republica Moldova rămâne în continuare polarizată. Potrivit sondajului realizat de Comunitatea WatchDog.MD, în cazul unui eventual referendum, doar 40% din moldoveni ar vota pentru reunirea cu România, iar aproape 38% din respondenți ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Economică Euroasiatică a lui Vladimir Puțin.

Aproape 60 la sută dintre moldoveni vor aderarea la Uniunea Europeană

Puţin mai mare este numărul moldovenilor care îşi doresc aderarea la Uniunea Europeană. Rezultatele sondajului din luna iunie arată că 58,5% din respondenți ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), pe când numărul celor care ar vota contra este de 30%.

44,5% dintre respondenți consideră că statutul de un neutralitate a Republicii Moldova nu-i poate apăra de pericolul unei agresiuni militare, și alți 43,1% nu sunt de acord cu această afirmație. Cca 33% dintre cei chestionați ar vota pentru aderarea Moldovei la NATO, pe când 52,6% ar vota împotrivă.

Totodată, gradul de conștientizare a amenințării pe care Federația Rusă o reprezintă pentru Moldova este destul de scăzut, spune Wachdog, doar 42,8% considerând astfel, în timp ce peste 47% nu văd vreun pericol din partea Rusiei.

Influenţa rusească în Republica Moldova rămâne înaltă

Autorii sondajului notează că, contrar așteptărilor, manifestațiile precum Adunarea europeană sau Summit-ul din 1 iunie, nu au dat un plus de dinamică favorabilă pentru dispozițiile proeuropene în Republica Moldova, acestea fiind și ocazii pentru campanii puternice de discreditare. „Am remarcat existența unor campanii orchestrate, cu numeroase surse, inclusiv personalități politice, care utilizează unele și aceleași argumente, unele și aceleași mesaje, foarte des construite pe falsuri, pentru a discredita aderarea europeană a Republicii Moldova și imaginea Uniunii Europene”, menționează expertul Wachdog.md.

Ce influență au rușii în Republica Moldova

În acelaşi timp, propaganda rusă are o influenţă mare în Republica Moldova. O perioadă îndelungată, președintele rus Vladimir Putin s-a bucurat în Republica Moldova de o încredere mare, ce depășea nivelul încrederii față de orice politician autohton, susține Vasile Cantarji, manager de proiect al  Centrului de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”.

Raiting-ul lui Putin, în primii ani de aflare în funcția de președinte a pornit de la 70%-80%, dar în anii următori acesta a scăzut „încet dar constant”. Înainte de februarie 2022, încrederea față de el a moldovenilor era la nivel de cca 50%, ar imediat după începerea războiului în Ucraina el a la pierdut 15% din încredere și acest indicator s-a stabilizat la nivel de 35-40%.