Sondaj: Hollande, mai convingător decât Sarkozy la dezbaterea de miercuri seară

Sondaj: Hollande, mai convingător decât Sarkozy la dezbaterea de miercuri seară

Candidatul socialist la prezidenţialele din Franţa, François Hollande, s-a dovedit mai convingător decât adversarul său, preşedintele în exerciţiu conservator Nicolas Sarkozy, în urma dezbaterii electorale televizate, relevă rezultatele unui sondaj realizat de institutul Ifop, la comanda revistei Paris Match, postului de radio Europa 1şi canalului de televiziune Public Senat. În privința intențiilor de vot, decalajul dintre cei doi candidați s-a redus însă la cinci puncte în ultima săptămână, Hollande rămânând însă favorit.

Astfel, potrivit cercetării sociologice, 42% dintre persoanele intervievate, indiferent de apartenenţa politică, l-au preferat pe Hollande, în timp ce numai 34% şi-au exprimat preferinţa pentru Sarkozy. Fiecare al zecelea chestionat a fost mulţumit de prestaţia televizată a ambilor candidaţi, 7% s-au declarat nemulţumiţi de amândoi, iar alţi 7% s-au eschivat de un răspuns.

Cei mai mulţi dintre susţinătorii Frontului Popular (extrema dreaptă) al lui Marine Le Pen - circa 45% - şi-au exprimat preferinţa pentru preşedintele în exerciţiu şi numai 23% l-au preferat pe François Hollande. Electoratul centristului François Bayrou s-a împărţit relativ în mod egal: 32% pentru Hollande, 30% pentru Sarkozy.

Cu toate acestea, dezbaterea televizată a fost doar un episod cu un rol nesemnificativ în ceea ce priveşte intenţia de a vota a francezilor pentru un candidat sau altul: doar 3% dintre persoanele chestionate au declarat că duelul televizat le-a schimbat opinia. Hollande favorit, dar decalajul s-a redus

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform celor mai recente sondaje, realizate după dezbaterea televizată, favorit rămâne candidatul socialist François Hollande, cu 52,5-53% din intenţiile de vot pentru al doilea tur de scrutin, dar cu o ușoară scădere a cotei de popularitate în ultima săptămână. Sarkozy este creditat cu 47,5 la sută din intențiile de vot. În medie, conform unui sondaj Harris Interactive, nivelul de popularitate al lui Hollande oscilează între 52% şi 53%, cu 1,5-2% mai puţin faţă de sondajele precedente. Exact cu atât a crescut popularitatea preşedintelui conservator al Franţei, care acumulează între 47% şi 47,5% în intenţiile de vot, după dezbaterea televizată de miercuri seara. În acelaşi timp, 31% din cei chestionaţi au declarat că mai convingător în timpul dezbaterii a fost Hollande şi numai 29% au avut o opinie contrară, dându-i câştig de cauză lui Sarkozy.

Ieri, Franţa cuprinsă de febra alegerilor a fost zguduită de anunţul făcut de candidatul centrist la alegerile prezidenţiale, François Bayrou, care a acumulat 9% în primul tur de scrutin, că-şi va da votul pentru socialistul François Hollande şi nu pentru actualul lider de la Elysee. La precedentele alegeri din 2007, Bayrou nu a dat niciun consemn electoratului său, potrivit Agerpres.

De asemenea, în favoarea lui Hollande s-au exprimat Jean-Luc Mélenchon ( 11 %, în primul tur de scrutin), apropiat de comunişti, şi ecologista Eva Joly ( 2 la sută ).