Persoanele singure au făcut față mai bine blocării instaurate din cauza pandemiei decât cele care se complac în relații nefericite, susține un studiu dat recent publicității.
Cercetătorii au chestionat peste 1.000 de persoane din Austria în timpul blocajului provocat de coronavirus. Persoanelor singure le-a fost mult mai ușor să facă față în timpul blocării decât celor aflate într-o relație nefericită. Iar cei care sunt într-o relație fericită s-au comportat cel mai bine, arată studiul.
Experții de la Danube University au studiat mai mult de 1.000 de austrieci pe lună pentru a obține o imagine a legăturii dintre starea relației și starea emoțională. Echipa a descoperit că persoanele aflate într-o relație nefericită au de trei ori mai multe șanse de a suferi de anxietate și depresie decât cei singuri sau cuplurile fericite.
Ajută şi singurătatea la ceva
Cei care erau fericiți în relația lor s-au descurcat cel mai bine din toate grupurile, prezentând un nivel general mai ridicat de bunăstare a sănătății mintale decât cei singuri sau cuplurile nefericite.
Rezultatele sondajului „subliniază faptul că nu numai, dar mai ales în perioade ca aceasta, alegerea partenerului ar trebui luată în considerare cu atenție”, a scris echipa de cercetare.
Ca parte a studiului, cercetătorii austrieci au dorit să înțeleagă mai bine impactul pe care o catastrofă - cum ar fi o pandemie - l-ar putea avea asupra sănătății mintale.
Pe măsură ce Covid-19 s-a răspândit rapid în întreaga lume, majoritatea guvernelor au implementat restricții pentru a preveni răspândirea necontrolată a virusului. Deși distanțarea socială și alte măsuri, cum ar fi utilizarea echipamentelor individuale de protecție, au contribuit la limitarea răspândirii, ele par, de asemenea, să afecteze negativ sănătatea mintală, potrivit cercetătorilor austrieci.
Un sondaj, fără o legătură cu acesta, din India, a arătat că participanții căsătoriți aveau cu 40% șanse mai mici de a dezvolta anxietate în timpul blocării decât persoanele singure. Cu toate acestea, un studiu din SUA a constatat că discordia într-o relație ar putea fi asociată cu riscuri mai mari pentru tulburările de dispoziție și anxietate.
Mai bine să nu fiți într-o relație în timpul unei pandemii decât într-o relație de calitate proastă
Pentru a obține o imagine a impactului real al blocării asupra unei relații, cercetătorii au creat un sondaj care a folosit o serie de instrumente psihologice comune.
Pentru a evalua relația, au folosit calitatea evaluării căsătoriei și apoi au folosit teste cheie pentru stres, depresie, anxietate, bunăstare, calitatea somnului și calitatea vieții pentru a înțelege sănătatea mintală a persoanelor care răspund la sondaj: în toate scalele de sănătate mintală, persoanele cu o bună calitate a relației au obținut un scor mai bun decât persoanele cu o calitate slabă a relației sau persoanele care nu au o relație.
De asemenea, a fost mai bine să nu fiți într-o relație în timpul unei pandemii decât într-o relație de calitate slabă, spun autorii, descoperind că persoanele singure au avut rezultate mai bune la scorurile de sănătate mintală decât cele dintr-o pereche nefericită, potrivit celor relatate de Daily Mail.