Sondaj EVZ. Cine este responsabil în cazul scandalului de la Spitalul Sfântul Pantelimon

Medic. Sursa foto: Darko Stojanovic/ Pixabay

În ultimele zile, unul dintre subiectele importante din România a vizat cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. În cadrul acestei unități medicale au murit mai mulți oameni în aprilie în doar trei zile.

Doi medici de la Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului Sfântul Pantelimon sunt acuzați de omor calificat cu premeditare, iar o asistentă de mărturie mincinoasă. 

Sondaj de opinie

Ce spune  sondajul de opinie lansat pe pagina de Youtube Hai România a EVZ, unde au votat 1.400 de oameni cu privire la acest scandal. Întrebarea adresată despre vinovatul din acest caz: „Credeți că în scandalul de la Spitalul Pantelimon, după cum ați primit informațiile”. Românilor li s-au oferit mai multe variante de răspuns din care au putut alege. 

O primă variantă a fost cea în care doctorii au fost de vină pentru ceea ce s-a întâmplat.  În cea de-a doua, în acest caz ar fi greșit procurorii. În cea de-a treia variantă, românii pot vota că nu au urmărit scandalul. 

Cei care vor să voteze și să-și spună punctul de vedere o pot face aici în continuare. 

Din totalul celor care au răspuns până la momentul realizării articolului, un procent de 67% arată că „au greșit medicii” în acest caz. În ceea ce privește greșeala procurorilor, românii au votat în procent de 17%. Există și oameni care nu au urmărit acest scandal. Dintre respondenți, un procent de 16% au votat cu cea de-a treia variantă. 

Scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon

Anchetatorii spun că pacienții bolnavi ar fi primit în mod voit doze reduse din noradrenalină, un medicament vital pentru menținerea tensiunii arteriale. În locul acestui medicament ar fi fost pus prin aparatul prin care era administrat tratamentul ser fiziologic.  Acuzațiile se concentrează pe dovezile strânse de la un singur pacient, cu toate că au fost înregistrate 17 decese în patru zile. 

„Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a transmis procurorul de la Parchetul de lângă Tribunalul București, Alexandru Anghel. 

O asistentă a fost pusă sub control judiciar după ce a depus mărturie judiciară în fața anchetatorilor, iar două doctorițe au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. 

Acest caz a fost făcut public încă din luna aprilie. Atunci, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a trimis Corpul de control pentru a verifica informațiile cu privire la acest caz. Cinci zile mai târziu, ministrul spunea că „o primă anchetă în cazul deceselor de la spitalul Sf. Pantelimon arată că acuzațiile sunt false și făcute din răzbunare”.