Sondaj de opinie INSCOP: Românii vor dezbateri politice

Sondaj de opinie

Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024, marea majoritate a populației (peste 80%) dorește ca înainte de alegerile prezidențiale să fie organizate dezbateri între principalii candidați.

Remus Ștefureac - director INSCOP Research: ”Dezbaterile între candidații la diverse funcții de reprezentare (președinte, primari) au fost mai rare în ultimii ani. Din acest motiv, dar și pentru a cunoaște mai bine abilitățile participanților la cursa electorală, marea majoritate a românilor (83,5%) cred că dezbaterile înainte de alegerile prezidențiale din 24 noiembrie sunt foarte importante sau destul de importante, iar votanții principalilor candidați le așteaptă chiar cu mai mult entuziasm”.

Importanța dezbaterilor între candidații prezidențiali

83,5% dintre români cred că este foarte important sau destul de important să fie organizate dezbateri între candidați înainte de alegerile prezidențiale (56.1% dintre români consideră că este foarte important ca înainte de alegerile prezidențiale să fie organizate dezbateri între principalii candidați, 27.4% că este destul de important). Doar 14,6% dintre români consideră că dezbaterile sunt destul de neimportante sau deloc importantente (3.9% destul de neimportant, iar 10.7% deloc important). 1.9% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondaj de opinie. Sursa foto: pixabay

Românii cred în dezbateri

Comparativ cu cei 83,5% dintre români care cred că sunt importante dezbaterile înainte de alegerile prezidențiale, ponderea votanților principalilor candidați care doresc dezbateri este mai mare: 92% dintre votanții Elenei Lasconi, 90% dintre votanții lui Marcel Ciolacu și 87% dintre votanții lui Mircea Geoană cred că dezbaterile sunt importante.

Doar votanții lui George Simion sunt ușor mai puțin entuziaști comparativ cu votanții celorlalți candidați, dar chiar și în cazul său, 77%, adică preste trei pătrimi dintre simpatizanți cred că dezbaterile sunt importante.

Metodologie

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.