Un sondaj de opinie a arătat ce părere au cu adevărat austriecii despre aderarea României la Spațiul Schengen. Aceștia au fost întrebați și despre aderarea Bulgariei la Schengen.
După ce Austria s-a opus, în Comisia Europeană, intrării României în spațiul Schengen, un sondaj de opinie a arătat cu adevărat părerea austriecilor despre aderarea țării noastre și a Bulgariei în Schengen.
Austriecii, cu vârste cuprinse între 16 și 80 de ani, au fost întrebați: „Sunteți în favoarea aderării României și Bulgariei la Schengen?”. Sondajul a fost realizat de Societatea Austriacă pentru Politică Europeană (ÖGfE)
36% din austrieci susțin ca România să se alăture spațiului Schengen. În același timp însă, 44% au spus că resping ideea. Ei au o părere mai bună despre aderarea Bulgariei la Schengen. 38% dintre austrieci au spus că vor ca Bulgaria să adere la spațiul Schengen. Pe de altă parte, 42% nu sunt de acord. În 2017, doar 23% dintre cei chestionați au fost în favoarea acesteia. La vremea respectivă, 65% au respins aderarea României și Bulgariei.
„Dezbaterea politică despre o extindere a spațiului Schengen este polarizată. Bucureștiul și Sofia nu ar trebui să fie victimele conflictului din cauza unei politici comune de azil și migrație la nivel european pe termen lung”, a declarat secretarul general al ÖGfE, Paul Schmidt, într-o emisiune, făcând aluzie la vetoul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. „”, a spus Schmidt.
Ce spun austriecii despre aderarea anumitor țări la UE
Sondajul a inclus și întrebări legate de aderarea Bosniei-Herțegovina și a Turciei și Moldovei la blocul comunitar. Bosnia-Herțegovina are, în continuare, cel mai mare nivel de aprobare pentru aderarea la UE: conform studiului, 29% ar saluta aderarea țării, dar 41% ar respinge-o. Între 21% și 24% sunt în favoarea aderării Serbiei, Muntenegrului, Albaniei și Macedoniei de Nord. Și mai puțini – 16% – ar dori Kosovo în UE.
Doar 8% dintre austrieci consideră că este bine ca Turcia să intre în UE. Dintre respondenți, 24% ar saluta aderarea Ucrainei la UE, iar 49% ar respinge-o. 22% sunt pentru aderarea Moldovei, 47% sunt împotrivă. 17% aprobă în mod explicit aderarea Georgiei, iar 50% se opun în prezent, potrivit Ziarul Românesc.