Evenimentul Zilei > Politica > AXA Londra-Washington sau AXA Berlin-Paris? SONDAJ AVANGARDE cu REZULTATE SURPRINZĂTOARE! Ce spun românii despre „VISUL AMERICAN”
AXA Londra-Washington sau AXA Berlin-Paris? SONDAJ AVANGARDE cu REZULTATE SURPRINZĂTOARE! Ce spun românii despre  „VISUL AMERICAN”

AXA Londra-Washington sau AXA Berlin-Paris? SONDAJ AVANGARDE cu REZULTATE SURPRINZĂTOARE! Ce spun românii despre „VISUL AMERICAN”

Sociologul Marius Pieleanu, directorul Avangarde, a prezentat, la Antena 3, în emisiunea "Punctul de întâlnire cu Radu Tudor" rezultatele unui sondaj important, realizat la o comandă externă, "de peste ocean". Mai exact, sondajul arată că românii își păstrează orientarea pro-europeană și pro-atlantistă, chiar și în dauna unor forțe europene, mai exact, așa-numita axă Berlin-Paris.

Conform sondajului Avangrde, 38% dintre români consideră că țara noastră trebuie să fie atașată axei Londra-Washington, în timp ce 24% consideră că ar trebui să ne îndreptăm pe axa Berlin-Paris, informează Antena 3.

În ceea ce privește marile puteri militare la nivel mondial, 58% dintre români consideră că SUA este cea mai mare putere. La mare distanță se clasează China cu 16% și Rusia cu doar 6%. Din Europa, cea mai mare putere militară este considerată Germania, care intră în acest top cu 4%.

Londra – Washington sau Berlin – Paris?

Românii ar alege, potrivit sondajului, axa Londra – Washington mai degrabă în fața celei Berlin – Paris. Cei mai mulți, 38% ar înclina spre prima variantă a "visului american". 26% merg spre Berlin – Paris. 12% ar alege ambele variante. 24% n-au bifat o opțiune, fiind nehotărâți. 

"Românii spun că axa Londra – Washington este cea mai nimerită pentru strategia de politică de externă de viitor a țării noastre" subliniază Marius Pieleanu. Sociologul a adăugat că "românii rămân în continuare cei mai pro-europeni din această regiune a Europei".

."Interesant că dintre țările membre UE nu e niciuna pe locul 3, apare Germania pe 4, dar cu o pondere foarte mică" a subliniat sociologul Marius Pieleanu.