Ritmul de viață alert îi determină pe mulți oameni să scoată odihna din lista priorităților. Dincolo de tumultul cotidian și grijile de peste zi, orele de somn nu ar trebui neglijate. Conform specialiștilor, sănătatea fizică și psihică sunt influențate în mod direct de acest aspect.
Câte ore de somn sunt necesare
Se spune că o noapte pierdută îți poate deregla complet organismul. Multe persoane pun locul d muncă sau distracția pe primul plan și nu țin cont de orele de somn. Conform nutriționistului Mihaela Bilic, odihna ajuta organismul să se regenereze și echilibrează sistemul nervos.
Mai mult, nu poți avea o imunitate de fier dacă nu te odihnești suficient de mult, spune specialistul.
Lipsa odihnei poate duce la tulburări neurologice
Potrivit cunoscutului nutriționist, mulți oameni dau vina pe alimentație atunci când se îmbolnăvesc. În unele cazuri, lipsa odihnei duce la dezechilibre în organism și implicit la apariția diverselor afecțiuni.
„Dacă vă pasă cu adevărat de sănătate, faceți din somn o prioritate! Când ne îmbolnăvim, dăm repede vina pe mâncare, în loc să ne întrebăm cat și cum am dormit! Nu întâmplător dormim 30% din viața noastră, fără somn nu putem funcționa și, surprinzător, este mai important decât hrana! Lipsa de somn duce rapid la tulburări neurologice grave și chiar la moarte, în schimb de foame putem răbda săptămâni întregi”, a precizat Mihaela Bilic, potrivit CSID.
Un adult ar trebui să doarmă între 7-9 ore pe noapte, spune specialistul.
Ce ce ar trebui să pui odihna pe primul loc
Pe lângă o imunitate de fier și o digestie bună, orele de somn te ajută să ai un sistem nervos care funcționează în parametri. Conform nutriționistului, riscul de obezitate scade semnificativ în cazul celor care se odihnesc suficient.
„Un somn odihnitor ne protejează de obezitate și Alzheimer, crește puterea de concentrare și atenția, performanțele fizice și rezistența la boli. În somn ne încarcăm bateriile, iar pauza alimentară de 8-10 ore din timpul nopții permite organismului să ia o pauză de la digestie și metabolism, face “curățenie” la capitolul celule moarte, îmbătrânite sau bolnave, se reface și se pregătește pentru ziua următoare. Somnul de calitate (odihnitor și de durată) hrănește sistemul nervos și este cel mai important factor de creștere a imunității”, a mai spus specialistul.