Radio România Actualităţi a anunţat că ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat că toate firmele care au angajaţi cărora activitatea este total sau parţila afectată de pandemia de COVID-19, pot depune cereri online de şomaj tehnic la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Ce presupune procedura simplificată: o cerere şi o declaraţie simplă cu lista de angajaţi care trebuie trimişi în şomaj tehnic.

Atenţie! Violeta Alexandru a subliniat că nu este vorba despre decontări, dar şi că firmele nu trebuie să plătească nimic întrucât banii vor veni direct de la angenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în 15 zile de la depunerea cererilor.

La rândul său, şeful Cancelariei Primului-Ministru, Ionel Dancă, a precizat că ajutorul de la Guvern este valabil pentru perioada stării de urgenţă.

Ministrul Muncii a transmis responsabililor firmelor să-şi pregătească deja documentele astfel încât să poată depune chiar la începutul lunii aprilie.

Pentru angajaţii din mediul neguvernamental, procedura este acceaşi, iar pentru cei care muncesc în calitate de PFA, şomajul de tehnic se acordă pe bază de declaraţie pe propria răspundere; aceasta trebuie depusă tot online la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială.

Important: suma de şomaj tehnic acordată de Guvern este de 75% din salariul mediu brut.

Pentru concediile de creştere a copilului, autorităţile au transmis că plăţile se vor face în continuare, la fel cum se va proceda şi în cazul stimulentelor pentru revenirea în activitate mai devreme pentru mamele care doresc asta.

Ministrul Muncii a mai completat că a cerut includerea creşelor printre instituţiile care sunt închise din cauza crizei mondiale de Coronavirus.

În aceste condiţii, părinţii vor beneficia de indemnizaţia necesară pentru a putea sta acasă cu copilul.