Soluții alternative pentru achiziția gazelor naturale de către Tiraspoltransgaz. Ministerul Energiei prezintă câteva scenarii

Soluții alternative pentru achiziția gazelor naturale de către Tiraspoltransgaz. Ministerul Energiei prezintă câteva scenariiGaze naturale. Sursa foto: SA Energocom

Republica Moldova. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat că există mai multe soluții alternative pentru achiziția de gaze naturale de către Tiraspoltransgaz, pentru asigurarea necesităților regiunii transnistrene. Malul stâng al Nistrului a rămas fără gaze naturale, începând cu 1 ianuarie curent, după ce livrările au fost sistate de concernul rus Gazprom.

Primul scenariu propus de Ministerul Energiei

Potrivit lui Constantin Borosan, o soluție ar fi achiziția de pe bursa de gaze naturale BRM EST Moldova. În octombrie 2024, reprezentanții Tiraspoltransgaz au avut întrevederi la sediul BRM pentru a înțelege modalitatea de tranzacționare pe bursă. Societatea pe Acțiuni (SA) Moldovagaz are cea mai mare experiență de achiziții pe BRM și a partajat această experiență cu Tiraspoltransgaz, afirmă secretarul de stat al Ministerului Energiei.

Secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan

Secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan. Sursa foto: Ministerul Energiei

De asemenea, Tiraspoltransgaz ar mai putea achiziționa gaze de pe bursele din regiune. De exemplu bursa din Bulgaria - Balkan Gas Hub și transportarea până la hotarul cu Republica Moldova. În acest sens, pe 31 decembrie 2024, SA Energocom, în baza unui contract de agenție cu SA Moldovagaz, a livrat în regim de testare pentru SA Moldovagaz un volum de 240 MWh gaze naturale (peste 22 mii metri cubi).

„Acest lucru a demonstrat că din punct de vedere comercial și logistic este posibilă ruta alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene prin gazoductul Trans-Balcanic în regim revers. Dacă gigantul Gazprom nu a știut cum să o facă, atunci poate lua exemplu de la companiile din Republica Moldova”, a subliniat Constantin Borosan.

O altă soluție propusă de Ministerul Energiei

Constantin Borosan a mai adăugat că o altă soluție viabilă este implementarea Pachetului Energetic 3 în regiunea transnistreană. Acest lucru prin separarea activității de furnizare de cea de transport și distribuție, obținerea licenței de furnizare sau trading și achiziția gazelor naturale din oricare surse de pe globul pământesc.

„De exemplu, SA Energocom a adus gaze naturale lichefiate LNG chiar din Statele Unite ale Americii”, a spus secretarul de stat.

SA Energocom și SA Moldovagaz au anunțat joi că sunt dispuse să ofere asistență Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze, pe baza condițiilor de piață.

Tiraspoltransgaz

Tiraspoltransgaz. Sursa foto: mold-street.com

Începând cu 1 ianuarie, Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz”. Toată cantitatea de gaz care era furnizată până la 1 ianuarie de către Gazprom era direcționată către Tiraspoltransgaz.

În urma deciziei Gazprom, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități. La fel, au fost deconectați și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale. Este vorba de Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni.

Gaze naturale

Gaze naturale. Sursa foto: SA Energocom

De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender.

În prezent, în regiune au loc deconectări programate de la energia electrică. Acestea durează până la patru ore. Măsura are scopul de a economisi resursele energetice.

Centrala de la Cuciurgan funcționează în prezent pe cărbune. Consumul zilnic fiind de 1 000 de tone din care se produc 140-150 MW de energie electrică. Rezervele de cărbune vor ajunge până la finele lunii ianuarie curent, o perioadă mai redusă decât cea de 50 de zile, anunțată anterior.