Soluție urgență pentru ca Republica Moldova să atragă investiții europene

Bani. Sursa foto: Facebook

Republica Moldova caută soluții pentru a atrage cât mai mult din investițiile europene de care poate beneficia. Dar, o mare problemă este legată de lipsa specialiștilor, care să conceapă programele pentru atragerea investițiilor, în satele din Basarabia.

În România, există aproape 700 de administratori publici, la nivelul consiliilor județene, orașelor și comunelor. Care se ocupă de implementarea acestor proiecte. Acest model ar fi o soluție și pentru Moldova, însă inițiativa trebuie să pornească de la primari, au afirmat experții.

Primarul comunei Zîmbreni, raionul Ialoveni, Daniel Țonu, a spus că localitatea nu a beneficiat de proiecte europene din simplul motiv că administrația locală nu dispune de capacități de realizare a acestora.

„Este puțin spus că îmi este greu mie, eu cunosc că le este greu la toți primari din Republica Moldova în această privință. Cu toții așteptăm proiectele europene însă ele nu vin gata, poftim, ele trebuie axate. Pentru a axa așa proiecte necesită niște cunoștințe speciale la care eu aș spune că nu prea le cunosc. Noi avem proiecte de înfrățire, dar de proiecte europene comuna noastră nu are”, susține primarul comunei Zîmbreni, Daniel Țonu.

Cum poate atrage Republica Moldova, cât mai repede, bani europeni

În schimb, în Primăria orașului Ialoveni sunt funcționari publici și specialiști responsabili de atragerea investițiilor externe și de elaborarea proiectelor cu finanțare europeană. Primarul orașului consideră că angajarea unor astfel de persoane în sate s-ar produce mai rapid în cazul unei salarizări mai mari.

„În orașul Ialoveni noi avem asemenea persoane, este numit domnul viceprimar, anume ce ține de atragerea investițiilor. Noi avem și două persoane care sunt responsabile tot de atragerea investițiilor, tot care lucrează în acest domeniu dar aici sunt mai multe abilități, trebuie să cunoască limba engleză, italiană”, a precizat primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.

Se discută printre primari, este vorba despre finanțare pe care noi încă nu o avem. Sunt mai multe întrebări care trebuie rezolvate ca să avem și noi administratori publici, dar sigur este o idee foarte bună. O inițiativă ca să avem și noi administratori publici cum sunt în România ar fi minunată pentru că acolo acești oamenii sunt colectați prin concurs și ei se ocupă de scrierea proiectelor și implementarea lor, ceea ce nu se întâmplă la noi”. A declarat reprezentanta de țară WNISEF, un fond internațional de investiții, Stella Jemna, conform moldova1.md.