Parcul înființat de liderul URSS Leonid Brejnev, când era șef la Chișinău, principala atracție a orașului

Parcul înființat de liderul URSS Leonid Brejnev, când era șef la Chișinău, principala atracție a orașuluiParcul Valea Morilor / sursa foto: visitchisinau.md

Parcul înființat de cel care avea să devină al patrulea lider al URSS, Leonid Brejnev, pe vremea când era prim-secretar la Chișinău, este acum principala atracție turistică a orașului.

Valea Morilor este un parc din sectorul Buiucani al capitalei Republicii Moldova, Chișinău.

Înainte de a fi șef la Moscova, Brejnev a fost șef la Chișinău

În 1950, cel care avea să devină al patrulea (al cincilea, dacă-l numărăm și pe Malenkov, care a deținut funcția doar șapte zile) secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) în 1964, era numit prim-secretar în Republica Socialistă Sovietică Moldovenească (RSSM).

Politica sa a fost ceva mai puțin dură decât a predecesorilor săi în privința persecuțiilor contra „chiaburilor” români, dar a reprezentat momentul maxim de rusificare a Basarabiei ocupate de URSS.

Deng Xiaoping (RP Chineză), Nicolae Ceaușescu (RS România), Leonid Brejnev (Uniunea Sovietică) / sursa foto: wikipedia

Despre liderul sovietic care a condus URSS în cea mai mare parte a Războiului Rece (1964-1982) se spune că este cel care a pus bazele refacerii orașului Chișinău după distrugerile provocate de război.

De exemplu, în octombrie 1951, în perioada în care Brejnev era prim-secretar la Chișinău, Sovietul de Miniștri al RSSM a aprobat planul general de dezvoltare a Chișinăului, în baza căruia a început reconstrucția și modernizarea orașului.

Alee din Parcul Valea Morilor / sursa foto: FB

Atracțiile din Parcul Valea Morilor

Parcul Valea Morilor a înființat la inițiativa lui Leonid Brejnev, în anul 1950. pe baza unui proiect elaborat de un colectiv de autori condus de arhitectul Robert Curț. Inițial a fost numit „Parcul Central de Cultură și Odihnă al Comsomolului Leninist”.

Parcul se află pe malul lacului Valea Morilor și se întinde pe o suprafață de 114 hectare, din care lacul ocupă 34 de hectare.

Parcul Valea Morilor din Chișinău / sursa foto: visitchisinau.md

Tot pe teritoriul Parcului Valea Morilor se află și teatrul de vară din Chișinpu - Teatrul Verde, cu o capacitate de 5.000 de locuri, în aer liber, precum și un cinematograf de zi, orășelul copiilor „Andrieș”, o plajă, o stație de bărci și multe altele.

Lacul Valea Morilor a fost folosit și ca bază sportivă pentru diverse sporturi nautice. Aici funcționau trei școli de canotaj.

Debarcaderul din Parcul Valea Morilor / sursa foto: FB

De asemenea, în Parcul Valea Morilor au fost amenajate multe terenuri de sport și locuri de pescuit pentru amatori. Iar iarna, pe gheața lacului se organiza un patinoar orășenesc. Și tot acolo a funcționat, multă vreme, un turn pentru salturi cu parașuta. Iar alături de parc se află cel mai mare Centru Expozițional din Moldova – Moldexpo.

Înserare pe lacul Valea Morilor / sursa foto: FB

Parcul înființat de șeful URSS, reparat cu bani din România

Parcul este renumit pentru Rotondă și pentru Scara Cascadelor, formată din 218 trepte și mai lungă decât renumita scară a Generalului Potemkin din Odesa, care are doar 200 de trepte.

La începutul lunii februarie 2015, Scara Cascadelor și Rotonda din Parcul „Valea Morilor” au intrat în reparație, în baza unui proiect de restaurare în valoare de 12 milioane lei, aprobat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice.

Reconstrucția scării de granit din Parcul Valea Morilor s-a făcut cu bani din România / sursa foto: FB

Iar în 2018, a fost lansat proiectul de reconstrucție a scării de granit din Parcul Valea Morilor, în baza unui grant în valoare de circa 19 milioane lei moldovenești (920 mii euro), acordat de Consiliului local al Sectorului 1 din București.

Scara Cascadelor din Parcul Valea Morilor din Chișinău / sursa foto: FB

Sursa fotografiilor din parc