Dacă domeniul de activitate în care lucraţi a fost afectat de criză, luaţi în calcul varianta reorientării în carieră.
În domeniile bancar, auto, imobiliar sau construcţii se fac disponibilizări masive sau reduceri drastice de salarii în această perioadă. O soluţie recomandată de specialiştii în resurse umane pentru cei care au un loc de muncă atins de criză este orientarea către un alt job. Iar pentru a vă găsi un loc de muncă în alt domeniu, pot fi utile şi cursurile de formare, care pot suplini lipsa experienţei. Cursurile vă ajută să faceţi faţă schimbării
Dacă jobul v-a fost afectat de criză, înainte de a face schimbări este bine să consultaţi un specialist în carieră, care vă poate ajuta să vă redefiniţi parcursul profesional.
„De asemenea, se pot urma cursuri speciale pentru reconversia profesională, puse la dispoziţie de instituţii ale statului sau de diverse firme particulare. Toate acestea sporesc şansele de a găsi un job într-un domeniu necunoscut. Un curs de respecializare se impune pentru a te angaja într-un domeniu nou şi pentru a face faţă schimbării”, este de părere Roxana Ciobanu, specialist în resurse umane al companiei Von Consulting, din Capitală. Şutul şi pasul înainte
Daniela Stan, de 37 de ani, o fostă secretară a unei companii de imobiliare, rămasă fără job după ce firma pentru care a lucrat a intrat în famliment, spune că a urmat cursuri de frizerie, ce au durat patru luni, şi că a reuşit împreună cu o prietenă să-şi deschidă o mică frizerie în Berceni. „Tot răul a fost spre bine. Sau cum se zice «un şut, un pas înainte». Pentru că avem preţuri rezonabile câştigăm rezonabil, oricum mai bine decât la fosturile locuri de muncă. În plus, am scăpat de şefi. A fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla”, spune femeia.
Finalul fericit poate să întârzie mult timp. Andrei S., un tânăr de 32 de ani, fost agent imobiliar, spune că a făcut cursuri în resurse umane, pentru care a plătit mult şi cu toate acestea nu a reuşit în două luni să-şi găsească niciunun loc de muncă în acest domeniu: „Am făcut şase luni cursuri, la o firmă renumită, pentru care am plătit câteva sute de euro. Însă la interviurile de angajare mi-au spus că în această meserie experienţa este cea mai importantă şi că o diplomă nu mă poate ajuta”. Românii, deschişi la reorientarea în carieră
Rezultatele unui sondaj realizat de Myjob.ro la începutul anului arată că cei care îşi caută alt job au preferinţe către domenii precum:
- turism - 28.54%
- serviciu clienţi - 28.09%
- resurse umane 22.81%
- vânzări - 21.78%
- marketing - 20.99%
- distribuţie - 19.20%
- IT - 18.81%
- bănci/finanţe - 17.00%
- telecomunicaţii - 12.11% şi
- contabilitate - 10.66%.
- Tinerii între 21 - 30 de ani sunt mai deschişi către reorientare: 53% dintre persoanele din acest segment s-au declarat dispuşi să-şi schimbe cariera, preferând domeniile serviciu clienţi şi turism.
- Şi 30% dintre cei între 30 şi 45 de ani s-ar reorienta profesional, la polul opus aflându-se grupa de vârstă 46- 55 de ani şi peste – doar 6% dintre respondenţi s-ar îndrepta către un nou domeniu de activitate, cu precădere serviciu clienţi şi resurse umane.
Absolvenţii de facultate sunt cei mai activi în ceea ce priveşte mobilitatea profesională şi preferă un job nou în domenii precum serviciu clienţi sau resurse umane. OFERTE DE LA STAT
Calificare în construcţii şi turism
Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti va organiza în acest an cursuri de calificare pentru meserii solicitate pe piaţa muncii, cum ar fi: dulgher, tâmplar, parchetar, instalator, zidar, zugrav, agent de pază, camerista, bucătar, ospătar.
„Instituţia noastră a organizat în anul 2008 cursuri de calificare/ perfecţionare, la care au participat peste 1.200 de persoane în căutare de loc de muncă în meserii solicitate de angajatori: inspector resurse umane, inspector protecţia muncii, agent imobiliar, florar-decorator, patiser şi cofetar”, afirmă Dumitru Pelican, directorul executiv al AMOFM.
- În săptămâna 25.03 - 1.04.2009, la nivelul Capitalei, sunt disponibile 1.956 oferte de locuri de muncă, în domeniile construcţii (394), activităţi de investigaţii şi protecţie (303), industria textilă (219).
- Cele mai puţine oferte sunt în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (50), industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii (77) şi fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (30).