Solidaritatea UE s-a văzut și la vaccin: unii au furat startul, alții și-au tras mai multe doze

vaccinare .Vaccin, sars cov 2

În ciuda criticilor și a unor țări refractare, planul Comisiei de vaccinare la un sigur semn pare să dea roade, scrie Politico.

Țările UE și-au suflecat mânecile în ziua de duminică, pentru a pleca de la linia de start în același timp în campaniile naționale de vaccinare. O misiune care n-a fost deloc simplă pentru șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nevoită uneori să mai strângă din dinți.

În luna iunie, Comisia a propus negocierea acordurilor de vaccinare în numele tuturor celor 27 de țări membre. Acum, de pe 27 decembrie, vaccinurile pot fi, în sfârșit, administrate. Drumul către momentul 27 decebrie nu a fost însă unul ușor. Ungaria a pus din nou la încercare unitatea blocului comunitar, furând startul cu vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății, cu o zi înainte de restul statelor UE. Obținerea acordului cu 27 decembrie ca zi comună de vaccinare a fost un obstacol. Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a declarat inițial că țara nu va aștepta ca alții să înceapă vaccinarea, dar, ulterior, a cedat. Țările de Jos au decis că vor aștepta până în ianuarie, dar numai din cauza problemelor tehnice legate de înființarea procesului de înregistrare, informează Politico.

În ansamblu, strategia de vaccinare a UE a fost un test major pentru Comisie, întrucât statele Uniunii și-au predat puterile lor naționale în domeniul sănătății pentru a asigura dozele împreună. În ceea ce privește executivul UE, acesta pare să fi trecut testul cu bine. Bruxelles-ul s-a lăudat cu succesul său, șase acorduri cu producătorii importanți de vaccinuri și un al șaptelea pe drum, dovadă că ar trebui să preia mai mult din domeniile sănătății din blocul comunitar, ca parte a așa-numitei sale „Uniuni Europene a Sănătății”.

După cum notează Politico, patru țări mari- Germania, Franța, Țările de Jos și Italia - au forțat mâna Comisiei în această primăvară semnând un acord cu Oxford / AstraZeneca pe cont propriu, dar Bruxelles-ul înseamnă mai presus de orice afaceri. În consecință, Comisia a adus-o pe Sandra Gallina, numărul 2 din departamentul de comerț care a condus negocierile, a dat aproximativ 2,1 miliarde de euro în avans pentru vaccinuri și a format o echipă secretă de negociatori pentru a extrage cele mai bune oferte de la producătorii de vaccinuri.

Blocul comunitar ar trebui să primească 12,5 milioane de doze de vaccin până la sfârșitul anului 2020, potrivit BioNTech, care se vor împărți între țările UE în funcție de populație. Fiecare țară decide cine se vaccinează mai întâi.

În unele state, politicienii sunt printre primii vaccinați: premierul grec Kyriakos Mitsotakis se află printre aceștia, in timp ce președintele român, Klaus Iohannis trebuia să fie primul. Dar s-a răzgândit, deoarece consilierii lui au crezut că sare peste rând, notează Politico.

vaccin, Publicația menționează că au existat și state rebele, care nu au respectat întotdeauna regulile. Ungaria a amenințat că va folosi vaccinurile făcute de Rusia și China, în ciuda avertismentelor Comisiei. Iar Germania și-a asigurat doze suplimentare de alte trei vaccinuri, inclusiv cele făcute de BioNTech / Pfizer, CureVac și IDT Biologika, ultima nefăcând parte din acordul cu UE . Danemarca a urmat exemplul nemților, prin achiziționarea a încă 2,6 milioane de doze de vaccin BioNTech / Pfizer.