Soldatul american, cel mai imun dintre pământeni

Soldatul american, cel mai imun dintre pământeni

Un ataşat militar de la Ambasada SUA a provocat un accident rutier în care o femeie a fost grav rănită. Acesta nu răspunde penal în România!

A intrat cu aproximativ 100 de kilometri la oră într-o curbă periculoasă de pe bulevardul Beijing din Capitală. A pierdut controlul maşinii de teren pe care o conducea (o Toyota Land Cruiser) şi a intrat pe contrasens, lovind frontal un Tico, a cărui şoferiţă a fost grav rănită.

În mod normal, niciun şofer nu şi-ar fi permis să gonească aşa pe străzile Bucureştiului, doar că personajul principal al acestui eveniment este adjunct al unui ataşat militar din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. Drept urmare - ca şi în cazul accidentului căruia i-a căzut victimă basistul trupei Compact, Teo Peter - americanul Kevin Lloyd Sandling, de 34 de ani, nu răspunde penal pentru că beneficiază de imunitate. Sub umbrela acestui lucru a refuzat să fie testat cu alcoolscopul şi să dea declaraţii poliţiştilor. Singura sa grijă a fost să-şi sune colegii care s-au grăbit să-l protejeze de presă, de martori şi de autorităţi.

„Nu l-a interesat ce se întâmplă cu femeia“ Potrivit martorilor, accidentul s-a produs cu câteva minute înainte de ora 23.00. „Americanul venea cu viteză dinspre Piaţa Charles de Gaulle. În apropierea Parcului Bordei, jeepul său a derapat, a intrat pe contrasens şi a lovit Tico. (...) Acesta din urmă a fost lovit în spate de un taxi. (...) Americanul nici măcar nu s-a sinchisit de ce se întâmplă cu femeia din Tico. Au venit repede ai lui şi l-au urcat într-o maşină a ambasadei. Cred că erau agenţi americani, pentru că au format un cordon în jurul maşinii în care se afla, ca să-l protejeze de ziarişti. Femeia a fost scoasă din maşină de pompierii de la Descarcerare“, a declarat un şofer care a asistat la accident. „S-a întâmplat foarte repede şi nu am mai avut suficient spaţiu de frânare. Am lovit Tico în spate“, a adăugat şi taximetristul implicat în accident. Iertat de pedeapsă în România Poliţiştii i-au făcut dosar penal americanului pentru vătămare corporală din culpă şi refuz de recoltare a probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei. „Întrucât este cetăţean american şi beneficiază de imunitate, dosarul a fost declinat către Parchet“, a precizat comisarul Christian Ciocan, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Potrivit unor surse judiciare, Sandling beneficiază, pe de o parte, de imunitate diplomatică conferită de articolul 8 din Codul Penal, dar şi de prevederile Convenţiei de la Viena şi a acordului SOFA, ratificat de România în 2002. „Potrivit Convenţiei şi acordului SOFA, intrat în vigoare în 2002, cetăţenii americani care au imunitate diplomatică nu pot fi puşi sub jurisdicţie penală în România“, au explicat sursele citate. Ieri, Ambasada SUA a precizat într-un comunicat: „Kevin L. Sandling, ataşat care lucrează, în cadrul Ambasadei, pentru o agenţie americană de aplicare a legii (...) cooperează cu Poliţia Rutieră Bucureşti şi cu alte autorităţi române în derularea anchetei“. Victima, în stare stabilă Mirela Băsilescu, bucureşteanca rănită în accidentul provocat de Sandling, a fost internată la Secţia de Ortopedie a Spitalului de Urgenţă „Floreasca“ din Capitală. Potrivit unor surse medicale, femeia a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, deoarece avea nevoie de o tijă la piciorul care i-a fost rupt în accident. ÎNCĂ O EXCEPŢIE Fiecare acord SOFA, negociat separat Acordurile tip SOFA, încheiate de Statele Unite cu peste 90 de ţări, sunt asemănătoare numai la nivel fundamental, detaliile specifice fiind negociate cu fiecare ţară în parte. Fiecare acord SOFA este deci unic, dar toate au scopul de a servi politica Departamentului american al Apărării de „a proteja, la maximum posibil, drepturile militarilor SUA care ar putea fi supuşi unor procese penale în ţări străine şi detenţiei în închisori străine“. Majoritatea acordurilor SOFA recunosc dreptul la „jurisdicţie primară“ al guvernului-gazdă (toate cazurile în care militarii americani încalcă legile ţării gazdă), cu două excepţii: când ofensa este comisă de un american contra altuia (cazuri „inter se“) şi când ofensa este comisă de un militar al SUA aflat în misiune oficială. Potrivit oficialilor MApN, în România, militarii americani se bucură de drepturile conţinute în acordul SOFA adiţional care prevede că ţara noastră renunţă voluntar la dreptul suveran de jurisdicţie penală pe teritoriul său. BILANŢ

Americanii produc accidente grave anual Accidentul de marţi noaptea este cel de-al patrulea eveniment rutier grav produs în ultimii patru ani, pe şoselele din România, în care au fost implicaţi militari sau diplomaţi americani. „Bilanţul“: doi morţi şi şapte răniţi. > decembrie 2004, Bucureşti. Basistul trupei Compact, Teo Peter, a murit într-un accident rutier, provocat de un puşcaş marin american, la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Polonă. Şi atunci, militarul american a refuzat să-i fie recoltate probe biologice. El a fost protejat de colegii săi, care l-au şi scos imediat din România. Pentru că avea imunitate, americanul a fost judecat în SUA şi a fost găsit nevinovat. > februarie 2005, Bucureşti. Un funcţionar al Ambasadei SUA, aflat la volanul unei Toyota Land Cruiser, a murit în accidentul pe care l-a provocat pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti. Patru maşini au fost distruse şi două persoane au fost rănite grave.

Ne puteți urmări și pe Google News